Kildesortering - også i julen

Med enkle forberedelser blir kildesorteringen like enkel i julehøytiden som ellers.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 27.12.2013

Under juletreet

Det ligger gjerne mye emballasje under juletreet. Med nesten alt vi kjøper, følger det med emballasje for å beskytte produktet. Heldigvis er emballasjen som regel enkel å sortere. Dersom du gir bort en opplevelse i stedet for en ting, blir det enda mindre å sortere.

Forbered deg til julekvelden

Gjør klar til kildesortering før dere pakker opp gavene. Bruk den største esken under juletreet til å samle annen kartong. Bruk en avfallssekk til restavfall. Hvis kommunen din har innsamling av plastemballasje gjør du klar en pose eller sekk til dette også. Barna er gjerne flinke til å sortere – la dem være med! Kanskje har voksne og barn noe å lære av hverandre når det gjelder å ta vare på ressurser og kildesortere?

Elektriske og elektroniske produkter

Mange får elektroniske gaver til jul og det oppstår et behov for å kvitte seg med det som er utbrukt. Mobiltelefoner, mp3-spillere, elektroniske leker, lyspærer og batterier inneholder miljøfarlig avfall og skal leveres til gjenvinning. Det samme gjelder også julens lysdekor som ikke virker mer. Alt dette kan leveres tilbake til alle forretninger som selger samme type produkter eller på gjenvinningsstasjonene.

Julepapir

Det kan være lurt å ta kontakt med kommunen der du bor eller det renovasjonsselskapet du tilhører for å vite hvordan avfallet skal sorteres. Det er noen forskjeller.

Mat i julen

Vi skal selvsagt kjøpe inn mye god julemat, men det er viktig å bruke opp restene. Mange kjøper inn for mye mat i forbindelse med julefeiringen. Store mengder brukbar mat blir kastet. Matproduksjon krever blant annet energi, båndlegging av arealer, bruk av vann hvor dette kanskje er en mangelvare, og av og til utslipp av sprøytemidler. Det er derfor viktig å redusere matsvinnet.

Matavfall

Noe matavfall blir det uansett hvor flinke vi er til å spise opp restene. Sjekk med din kommune om hvordan den håndterer matavfallet.

Har du brukbare ting du ønsker å kvitte deg med?

La brukbare ting få nytt liv hos noen andre. Lever tingene til gjenbruk. Her finnes mange muligheter. Flere kommuner tar i mot brukbare ting til ombruk på gjenvinningsstasjonene. Du kan også levere tingene til organisasjoner som driver loppemarked eller bruktbutikker. Det finnes også flere muligheter for å gi bort ting ved å bruke facebook, finn.no eller lignende. Prøv søkeord som «gis bort» og «brukt». På den måten kan du også få tingene hentet hjemme hos deg!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.