Enslig mindreårige som offer for menneskehandel
Som representant eller verge har du plikt til å melde til barneverntjenesten når du mistenker at enslige mindreårige kan være utsatt for menneskehandel. I denne artikkelen finner du informasjon om hvordan du kan oppfylle denne plikten.
Ansatte i offentlige tjenester og organisasjoner eller private som utøver oppgaver for det offentlige, har meldeplikt til barneverntjenesten dersom det er grunn til å tro at en mindreårig er eller står i fare for å bli utnyttet i menneskehandel. Dette gjelder også når det er tvil om personen er mindreårig eller ikke.
Som representant eller verge skal du sikre at den enslige mindreåriges rettigheter blir ivaretatt ved å sørge for at den mindreårig får den hjelpen, oppfølgingen og beskyttelsen det trenger. Det er derfor viktig at du har grunnleggende kunnskap om hva menneskehandel er og hva som kan være kjennetegn på at et barn eller en ungdom kan være offer eller stå i fare for å bli utnyttet til menneskehandel.
Hva skal du som representant eller verge for en enslig mindreårig gjøre dersom du er bekymret?
Står du overfor en situasjon der du er usikker på hva du kan og bør gjøre, er det viktig at du søker råd og veiledning enten hos Statsforvalteren og/eller sektormyndigheten.
Det er ikke din oppgave verken å kartlegge eller vurdere om et forhold kan være menneskehandel. Dersom du er bekymret for at en enslig mindreårig som du er representant eller verge for kan være eller står i fare for å bli offer for menneskehandel, bør du kontakte barnevernet. Du kan også ringe politiet for råd og veiledning. Du kan drøfte saken anonymt både med barneverntjenesten og politiet.
Her kan du lese mer om barneverntjenestens ansvar Mindreårige ofre for menneskehandel - veileder for barnevernet | Bufdir. Politiet har egne sider om menneskehandel der du blant annet finner informasjon om melde- og avvergingsplikt Menneskehandel – Politiet.no. Mer om avvergingsplikt kan du også lese på Avvergingsplikten - plikt.no
Bufdir har en egen nasjonal veiledningstjeneste om mindreårige ofre for menneskehandel som også kan kontaktes. Veiledningsfunksjonen har samlet kompetanse på barnevern, jus, politifaglig arbeid og migrasjon- og flyktningefeltet. Deres oppgave er å gi råd og veiledning til tjenesteapparatet i enkeltsaker.
Vakttelefon: 466 15 000 (mandag - fredag i ordinær kontortid)
E-post: menneskehandel@bufdir.no.
Samtaler med barn og unge
Du må ikke på eget initiativ initierer bekymringssamtaler med den mindreårige om menneskehandel. Eventuelle bekymringssamtaler der du skal bistå bør være avtalt og koordinert med barneverntjenesten, politiet og andre relevante instanser på forhånd. Dette er viktig fordi mindreårige ofre for menneskehandel ofte blir flyttet på, eller unndrar seg kontakt med offentlige myndigheter dersom det stilles spørsmål ved deres situasjon. Dersom barnevernet selv får mulighet til å snakke med den mindreårige, kan de vedta en akuttplassering om de vurderer at det er nødvendig for å beskytte personen.
Dersom initiativet til en samtale kommer direkte til deg fra den mindreårige selv og hun eller han viser tillit til akkurat deg, og virker mottakelig for informasjon, så skal du selvfølgelig gripe denne muligheten. Du trenger ikke å være ekspert. Alt du trenger er å vite at hjelpen finnes og hvordan komme i kontakt med aktuelle instanser som kan overta ansvaret og følge opp saken videre.
Hva er menneskehandel?
Menneskehandel er når en person ved hjelp av enten vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd tvinger, utnytter eller forleder noen til:
- Prostitusjon eller andre seksuelle ytelser,
- Tvangsarbeid eller tvangstjenester, for eksempel tigging,
- krigstjeneste i utlandet,
- fjerning av organer.
Menneskehandel er et alvorlig brudd på grunnleggende menneskerettigheter, med store konsekvenser for de som utnyttes. Det er alvorlig kriminalitet som også har samfunnsmessige konsekvenser. På RVTS (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) sin nettside www.menneskertilsalgs.no finner du informasjon om hva menneskehandel innebærer og hvordan dette defineres juridisk i Norge og internasjonalt.
Tegn og indikatorer
Det kan være vanskelig å oppdage at noen utnyttes. Det kan være små tegn på at noe er galt. Stol på din egen magefølelse, og konsulter raskt med noen som har mer erfaring og kompetanse til å gripe inn. Tegn på at barn er utnyttet i menneskehandel. (menneskertilsalgs.no)
Menneskertilsalgs.no er en nettressurs for alle som arbeider med sårbare mennesker i vanskelige livssituasjoner. På disse sidene finner du også fordypningsartikler om utnyttelse og menneskehandel i tilknytning til flukt og migrasjon.
RVTS Øst har lagt ut opptak av et webinar om utnyttelse av sårbare personer, med søkelys på ukrainske flyktninger. Utnyttelse av ukrainske flyktninger 20.04.22 - Mennesker til salgs (menneskehandel)
UDI har egne retningslinjer for identifisering og oppfølging av sårbare beboere i asylmottak (UDI 2015-029), som blant annet kan være utsatt for menneskehandel. Det er det viktig at du kjenner til disse retningslinjene.
Enslige mindreårige som forsvinner fra mottaket
Asylmottaket plikter å varsle ansvarlige myndigheter når enslige mindreårige forlater mottaket uten å oppgi ny adresse. Denne rutinen beskriver blant annet når og hvordan asylmottaket skal varsle politiet, barneverntjenesten, Utlendingsdirektoratet (UDI) eller andre instanser og hvordan asylmottaket skal følge opp saken videre. vedlegg-1b.1---rutinebeskrivelse-for-asylmottak-med-plasser-for-enslige-mindrearige.pdf (udi.no)
Hvordan jobber politiet for å bekjempe menneskehandel?
Alle politidistriktene har en spesialisert menneskehandelsgruppe og politiet samarbeider med mange etater og organisasjoner for å bekjempe menneskehandel. Det finnes en egen koordineringsenhet for ofre for menneskehandel (KOM). KOM er underlagt Politidirektoratet med mandat fra Justis og beredskapsdepartementet. Enheten har en overordnet samordnende funksjon og har ikke en operativ rolle i enkeltsaker. En oversikt over hvordan politiet jobber for å bekjempe menneskehandel og publikasjonene fra KOM finner du på politiets nettside.