Samfunnssikkerhet og beredskap

Oppdatert 29.05.2024

Alle har et ansvar for å forebygge uønskede hendelser og kriser, og å håndtere disse om de likevel oppstår. Vi må ta forebyggende hensyn i alt fra arealplanlegging i kommunene til HMS-tiltak på den enkelte arbeidsplass. Som innbygger kan du utruste deg til å klare deg selv en uke.

Statsforvalteren er et bindeledd mellom sentrale og lokale myndigheter, og har en selvstendig rolle som pådriver og veileder for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

I en krisesituasjon er politiet, den ansvarlige fagetaten eller kommunen den viktigste informasjonskilden for innbyggerne. Statsforvalteren kan i noen tilfeller ta et samordningsansvar for krisehåndteringen på regionalt nivå, for å sikre gode og samordnede løsninger mellom aktørene. Fylkesberedskapsrådet er et viktig forum for å ivareta samordningsansvaret. I rådet deltar ledere av offentlige beredskapsetater, kommuner, næringsliv og frivillige organisasjoner. 

Råd om egenberedskap til deg som er innbygger i Norge

Du er en del av Norges beredskap. Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.   

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at flest mulig er forberedt til å klare seg selv i en uke i en krise. Det er fordi kommuner og nødetatar må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du viss vannet forsvinner? Hva viss du ikke får handlet på en uke?

Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv en uke, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Sikkerhverdag.no har informasjon om hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer

E-post til beredskapsstaben:
sfovberedskap@statsforvalteren.no 


27.11.2024

Skogbrannsommeren 2024 oppsummert

Den 20. november arrangerte vi og Statsforvalteren i Vestfold og Telemark samvirkemøte for skogbrannsesongen 2024 for brannsjefer og beredskapsplanleggere i branntjenesten.


28.10.2024

Egenberedskapsuka er i gang

I løpet av denne uka vil alle landets husstander motta brosjyren "Slik bidrar du til Norges beredskap". Fylkesberedskapssjef Christine Huseby Torjussen oppfordrer alle til å lese brosjyren som inneholder viktig informasjon om hva du kan gjøre for å være best mulig rustet i forkant av en eventuell krise.  


10.10.2024

Stor interesse for konferanse om beredskap

- Dette er en viktig konferanse og møtepunkt for alle som jobber med beredskap i kommunene. I år samlet vi 110 deltakere i Asker på konferansen som gikk over to dager, sier fylkesberedskapssjef Christine Huseby Torjussen.


10.09.2024

Hva gjør du hvis du mister mobildekningen?

Det har vært store nedbørsmengder det siste døgnet, og det er fortsatt gult farevarsel for flom i flere kommuner i Buskerud og Akershus. Slike forhold kan føre til bortfall av mobil- eller bredbåndsdekning.


08.09.2024

Nytt farevarsel for deler av Buskerud og Akershus

Varsom.no har oppdatert farevarsel om jord- og flomskredfare, flom og svært mye regn for deler av Buskerud og Akershus.


03.09.2024

Oransje farevarsel - vi hever beredskapen

Varsom.no har oppdatert farevarsel om jord- og flomskredfare, flom og svært mye regn på oransje nivå for det meste av Buskerud.


22.05.2024

Fare for skogbrann - ikke gjør opp ild!

Det er svært tørt mange steder, med fare for gress-, lyng- og skogbrann. Skogbrannfareindeksen er for tiden rød over hele Østlandet.


23.04.2024

Skogbrannsesongen er her - vær varsom!

Det generelle bålforbudet startet 15. april og gjelder frem til 15. september. Nå er det forbudt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og utmark.


18.08.2023

Ekstremværet Hans - svar på spørsmål fra kommunene

Vi får en del spørsmål fra kommunene om følger av ekstremværet Hans som vi svarer ut. Spørsmålene og svar på disse kan gjelde flere kommuner og kan derfor være nyttige for andre å lese. 


16.08.2023

Hvis hjemmet ditt rammes av flom

Å oppleve at hus og eiendom rammes av flom kan være både skremmende og trist. Når vannet trekker seg tilbake, kan det dukke opp mange spørsmål. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget gode råd til de som vender hjem til en bolig som er rammet av flom.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel