Vedtak i klagesaker om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann

Statsforvalteren har mottatt Miljødirektoratets vedtak i tre klagesaker som omhandler tillatelser til utslipp av kommunalt avløpsvann. 

Publisert 15.08.2024

Miljødirektoratet har gjort endringer i våre vedtak om tillatelser til utslipp av kommunalt avløpsvann fra følgende tettbebyggelser:
- Gol tettbebyggelse, Gol kommune
- Hurdal tettbebyggelse, Hurdal kommune
- Hole tettbebyggelse, Hole kommune

Endringene som er gjort omfatter blant annet at krav til rensing av organisk stoff endres til forurensningsforskriftens minstekrav i § 14-2, samt at antall prøver reduseres.

Videre opphever Miljødirektoratet krav om å utrede behovet for nitrogenfjerning for Gol tettbebyggelse og Hole tettbebyggelse. Miljødirektoratet vurderer at kunnskapsgrunnlaget er tilstrekkelig for å kunne si at Oslofjorden lider av eutrofi, og at kommunalt avløp er en vesentlig bidragsyter til dette. Utredningsrapporten for ytre Oslofjord slår fast at tilførslene av nitrogen må sees på som et regionalt problem, slik at det generelle nivået av nitrogen i fjorden må reduseres. Et viktig tiltak for å bedre tilstanden i Oslofjorden er å redusere tilførslene av nitrogen til Oslofjorden fra kommunalt avløpsvann i Oslofjordens nedbørsfelt. Med bakgrunn i kunnskapsgrunnlaget klassifiseres Oslofjorden som nitrogenfølsom etter avløpsregelverket, noe som etter dagens avløpsdirektiv utløser en plikt for norske myndigheter til å stille krav om nitrogenfjerning for utslipp av kommunalt avløpsvann fra tettbebyggelser over 10 000 pe (BOF5). Dette gjelder også i nedbørsfeltet til slike resipienter.

Miljødirektoratets oppheving av krav om utredning av behovet for nitrogenrensing i Gol og Hole kommuner sine tillatelser, vil få betydning for pålegg om utredning av behov for nitrogenrensing som er blitt gitt til andre kommuner. Se brev sendt fra Statsforvalteren til disse kommunene i menyen til høyre.

Det vil også legges ut en revidert veiledning på våre nettsider om hva som skal inngå i en søknad om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann, der informasjon om nitrogenrensing vil måtte sendes inn for tettbebyggelser over 10 000 pe (BOF5).

Når Statsforvalteren har endret utslippstillatelsene for Gol kommune, Hole kommune og Hurdal kommune i tråd med Miljødirektoratets avgjørelser i klagesakene, vil endrede tillatelser gjøres tilgjengelige på https://www.norskeutslipp.no/.

For mer informasjon om endringene som er gjort viser vi til klagesaksavgjørelsene som er lagt ut i sin helhet i menyen til høyre.