Krepsepest påvist ved Mørkfoss i utløpet av Øyeren

Krepsepest er en dødelig sykdom for den utrydningstruede edelkrepsen. Funn av den fremmede arten signalkreps, som da er bærer av sykdommen, betyr at smitten vil bli værende. Mattilsynet forbyr all krepsing i området.

Publisert 22.08.2024

- At det blir funnet smitteførende signalkreps her er et stort tilbakeslag for vårt arbeid med å ta vare på den sterkt truede edelkrepsen, sier seksjonssjef Karsten Butenschøn hos Statsforvalteren. Han forteller at det er edelkreps i flere sidevassdrag til Øyeren og frykter at sykdommen skal spre seg slik at edelkrepsen blir utryddet også i disse elvene. Det er Mattilsynet som har ansvar for å følge opp smittsomme dyresykdommer, og alle funn av syke og døde dyr skal meldes dit.

Statsforvalteren er glad for at Mattilsynet tar denne situasjonen på største alvor og har fastsatt en restriksjonssone. I restriksjonssonen er det forbud mot all form for krepsing og å føre ubehandlet avfall og ubearbeidede produkter av fisk og andre akvatiske organismer ut av restriksjonssonen. Alt utstyr som har vært kontakt med vann må desinfiseres før det brukes i andre vann.

Utbredelsen av signalkreps har økt år for år, også til steder der den umulig kan ha kommet seg til naturlig.  Det er strengt forbudt å flytte og sette ut fisk og kreps uten tillatelse.
- Det er veldig, veldig, veldig viktig at alle nå skjønner hvor alvorlig galt det kan gå hvis man bryter disse reglene, avslutter Butenschøn.  

Slik desinfiserer du

  • Tørke i badstu ved minst 70 °C i fem timer, eller til fullstendig tørrhet gjennom langvarig sol- eller lufttørking.
  • Desinfisere med Virkon S.
  • Vaske med eller nedsenking i rødsprit (3 deler sprit til 1 del vann). Fangstredskap bør holdes nedsenket i minst 20 minutter.
  • Vaske med eller nedsenking i klor (1 dl klorin til 2 liter vann). La løsning virke i 10 minutter ved spraying/vasking.
  • Fryse i -10 °C i minst ett døgn.
  • Koke under lokk i minst 5 minutter.