Verdifulle kalkskogområder i Buskerud, Oslo og Akershus er kartlagt
Resultatene fra kartlegging av kalkskog i Buskerud, Oslo og Akershus viser at det er mange verdifulle områder. Kartleggingene gir økt kunnskap om skogtypen og vil bl.a. være nyttig i forvaltningen.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
I regi av Miljødirektoratet er det over flere år gjennomført nasjonale og systematiske kartlegginger av naturverdier i kalkskog. Målet er å øke kunnskapen om kalkskog, spesielt på areal som tidligere er lite kartlagt. Dette vil gi et bedre kunnskapsgrunnlag ved forvaltningen av arealene, og det kan også gi utgangspunkt for tilbud om frivillig vern av skog.
Resultatene viser at vi har mange verdifulle kalkskoger i vår region, og hele 13 av de 32 kartlagte områdene er vurdert å være nasjonalt eller nasjonalt til internasjonalt verdifulle
Områder kartlagt i Oslo, Akershus og Buskerud i 2016 og 2018
I 2016 ble 12 mulige kalkskogområder i Oslo og Akershus kartlagt. I Buskerud ble 20 områder kartlagt i 2018. Grunneierne ble varslet i forkant av kartleggingen. På oversiktskartene i høyre marg er alle de kartlagte områdene avmerket.
Resultater fra kartleggingen
Resultatene fra kartleggingene er oppsummert i et faktaark for hvert enkelt område og i større samlerapporter. Samlerapportene kan lastes ned i høyre marg. Faktaarket for det enkelte området kan leses på Narin – lokalitetsdatabase for skogområder (http://borchbio.no/narin/). Disse inneholder en områdebeskrivelse, verdivurdering og kart som viser kartleggingsarealet og registrerte viktige naturtyper/kjerneområder. Det er mulig å sortere i søkefeltet på Narin ved å velge fylke «Akershus/Buskerud/Oslo» og prosjektsøk «Kalkskog». De viktige naturtypene vil også vises og beskrives i den digitale kartløsningen Naturbase (www.naturbase.no), hvor det er mulig å se på områdene mer i detalj. For Oslo og Akershus er naturtypene lagt inn i Naturbase, mens for Buskerud er dataene ikke helt klare for innlegging enda.
Berørte grunneiere informeres om resultatene per brev.
Kontaktpersoner
-
Eldfrid Engen
Tlf: 32 26 68 09
Dokumenter
- Informasjon om resultater fra kalkskogkartlegging Buskerud 2018.pdf
- Informasjon om resultater fra kalkskogkartlegging, Oslo og Akershus, 2016.PDF
- Samlerapport fra kalkskogkartlegging 2018.pdf
- Samlerapport fra kalkskogkartlegging 2016.pdf
- Oversiktskart kalkskogkartlegging Oslo og Akershus, 2016.pdf
- Oversiktskart kalkskogkartlegging Buskerud, 2018.pdf
Kalkskog er viktig for biologisk mangfold
Kalkskog er skog på kalkrik grunn, og har et av sine viktigste utbredelsesområder i de kalkrike områdene rundt Oslo.
Kalkskog i ulike utforminger er blant de naturtypene i Norge med størst mangfold av arter og med mange sjeldne og rødlistede arter. Mange er spesialiserte arter som bare lever i kalkskog. Spesielt viktig for rødlistearter er kalklindeskog, kalkfuruskog og kalkgranskog. Kalkskogene er prioriterte for vern etter naturmangfoldloven.