Statsforvalteren utgir statusrapport for handlingsplan for dragehode og dragehodeglansbille
De truede artene dragehode (VU, en plante) og dragehodeglansbille (EN) har vært fulgt opp av Statsforvalteren siden 2010. Dragehode er en prioritert art, mens dragehodeglansbille er kjent kun fra Norge. Resultatene av 13 års oppfølging, samt mulige veier videre, presenteres i statusrapporten.
Planten dragehode har vært prioritert med egen forskrift som beskytter arten, samt økonomiske midler i snart 13 år. Dette har gitt økt fokus på arten, med omfattende kartlegginger, overvåkingsprosjekter, forskning på artens genetikk og utprøving av ulik skjøtselsmetodikk. Vi kjenner i dag ca. 1000 lokaliteter, mange knyttet til kulturlandskap som ikke lenger holdes i hevd.
Dragehodeglansbille er sterkt knyttet til dragehode, men har ingen juridisk beskyttelse. Nyere kartlegging har vist et større utbredelsesområde enn først antatt. Arten er kjent fra Gran kommune i Innlandet til Moss i Østfold
Til tross for god oppfølging av artene i 13 år, har ingen av dem forbedret rødlistestatus. Rødlista er revidert fire ganger i perioden, og artene er blitt vurdert til henholdsvis sårbar og sterkt trua hver gang
Utfordringen med å bevare begge artene, er å få tilstrekkelig skjøtsel på en stor andel av lokalitetene. En mulighet er å kombinere optimal skjøtsel på noen særlig viktige lokaliteter, såkalte «stjernelokaliteter», med minimal, men tilstrekkelig skjøtsel på et stort antall lokaliteter.
Kontaktpersoner
-
Øystein Røsok
Tlf: 22 00 36 40