Ny kunnskap om pollinerende insekter i kulturlandskapet
Blomsterrike kulturlandskap representerer viktige leveområder for pollinerende insekter. På denne siden presenteres noe av vårt arbeid knyttet til skjøtsel og kartlegging av slike områder.
Kartlegging av insekter knyttet til slåttemark
Slåttemarker er kjent for sin store artsrikdom av karplanter. Og der det er mange plantearter, er det også mange insektarter. Landbruksproduksjonen er avhengig av insekter som pollinerer avlingen, og insektene trenger plantene til mat. Det er vist at pollinerende insekter er i sterk tilbakegang over store deler av verden. Statsforvalteren ønsker å dokumentere insektmangfoldet i utvalgte slåttemarker i vår region. Eksempler på lokaliteter hvor insekter er kartlagt, er Rognlia i Bærum, Blankvannsbråten og Slaktern, i Oslo. I Ullensaker er lokaliteten Trandum sør, med eng-aktig sterk endret fastmark, kartlagt for insekter.
Biofokus oppsummerer resultatene av insektundersøkelser fra 14 slåttemarker i en egen rapport. Rapporten viser at selv om ingen insektarter er helt avhengige av hevdet slåttemark, har en stor andel tilknytning til enger. Rapporten viser videre at insektmangfoldet varierer kraftig mellom lokalitetene og at mange av artene som bruker slåttemarker er mer avhengig av kvaliteter rundt slåttemarkene.
Kantsoneprosjektet i Buskerud
I kantsoneprosjektet har 13 bønder i Øvre Eiker, Kongsberg, Flesberg og Modum stilt gårdene sine til disposisjon for å stelle kantsoner, gamle beiter og veikanter på en blomster- og insektsvennlig måte. Hensikten med prosjektet var å finne og skjøtte kantsoner som egner seg som habitat for humler og andre pollinatorer; det vil si helst kanter med stedegen engvegetasjon som kan skjøttes på en mer pollinatorvennlig måte.
Roald Bengtson, Ann Norderhaug og La Humla Suse har besøkt bøndene og gitt gode skjøtselsråd for å fremme insektslivet. De har også stått for innsamling og artsbestemmelse av et imponerende antall insekter, planter og fugl. Registreringene er tilgjengelige i Artskart.
Kantsoneprosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet og Tilskudd til pollinerende insekter som forvaltes av Statsforvalteren.
Mangfold av bier i hager og parker
Både hager og parker må regnes som en del av kulturlandskapet. På grunn av intensivering av jordbruket, kan det tenkes at blomsterrike hager og parker har fått en større betydning for pollinerende insekter enn før. Fram til nå har det vært begrenset kunnskap om hvor stor betydning hager har, og hvilke arter av pollinatorer vi finner i hager og lignende områder. I en undersøkelse Statsforvalterens medarbeider Øystein Røsok gjorde i sin egen hage, ble hele 64 arter av bier dokumentert på et areal på 1,6 dekar. Også andre undersøkte hager viser et betydelig mangfold av bier. Undersøkelsen, som ble publisert i tidsskriftet Fauna, finner du til høyre på denne siden.
Kontaktpersoner
-
Øystein Røsok
Tlf: 22 00 36 40 -
Truls Aas
Tlf: 69 24 75 77 -
Hallvard Holtung
Tlf: 32 26 67 29