Kunngjøring av endring av tillatelse etter forurensningsloven – NOAH Engadalen avfallsdeponi, Hakadal i Nittedal kommune

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har i vedtak av 19.12.2024 ferdigbehandlet søknadene fra NOAH Engadalen AS, hvor det søkes om endringer av deres tillatelse etter forurensningsloven, og om tillatelse til ny aktivitet med mellomlagring og behandling av armert betongavfall på Engadalen avfallsdeponi i Nittedal kommune. Statsforvalteren fjerner kravet om overvåking av overflatevannets mengde og gir tillatelse til ny aktivitet med mellomlagring og behandling av armert betongavfall på fastsatte vilkår.

Klagefristen er 4 uker.

Publisert 27.12.2024

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus mottok 28.02.2022 søknad fra NOAH Engadalen AS om endring av gjeldene tillatelse (tillatelsesnummer 2018.0213.T) for deponering av inert avfall og lett forurensede masser på Engadalen avfallsdeponi på gbnr. 51/6, 52,1 og 52/3 i Nittedal kommune. Bedriften søkte om endringer i kravet til overvåking av overflatevann og grunnvann, og at det i tillatelsen skulle spesifiseres at inntil 50 prosent av deponiarealet kunne være åpnet til enhver tid. 30.04.2024 mottok vi en ny søknad, hvor bedriften søkte om tillatelse til ny aktivitet med mellomlagring og behandling av armert betongavfall på anlegget i Engadalen.

Vi har innvilget den delen av søknaden som gjelder å fjerne kravet om måling av overflatevannets mengde, men avslått bedriftens søknad om å redusere årlig frekvens for overvåking av overflatevann og grunnvann, samt å spesifisere at 50 prosent av deponiarealet kan være åpent til enhver tid. Vi gir tillatelse til ny aktivitet med mellomlagring og behandling av armert betongavfall på deponiet. NOAH Engadalen AS kan ta imot og behandle 30 000 tonn armert betongavfall årlig for videre bruk i «kvalitetsfyllingen» langs riksvei 4. Mottatt betongavfall kan mellomlagres på deponiet i inntil 1 år før behandling. Behandlingen innebærer at mottatt betongavfall skal knuses for å kunne ta ut armeringsjernet.

Håndtering av armert betongavfall kan påvirke omgivelsene gjennom støy, støv og utslipp til vann. Vilkårene vi stiller til håndtering av avfallet (mellomlagring og behandling), reduserer forurensningen til et akseptabelt nivå. Vi gir tillatelse til ny aktivitet, men innenfor allerede fastsatte grenseverdier for støy, støv og utslipp til vann. Vi har satt krav om utredning av bedriftens totale bidrag til utendørs støy, faste målinger av støvnedfall og strenge krav til vannhåndteringen. Dette for å sikre at utslippsgrensene overholdes også med ny aktivitet på anlegget.

Tillatelsen til ny aktivitet med vilkår er gitt i medhold av forurensningsloven § 11 jamfør § 16, og endret i medhold av forurensningsloven § 18. Vi viser til tillatelsen for detaljerte rammer og vilkår til gjennomføringen av tiltaket. Vedtaket og tillatelsen er lagt ut til gjennomsyn i menyen til høyre.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-18 og forvaltningsloven § 27 kunngjøres vedtaket om tillatelse.

Klageadgang

Vedtaket kan påklages av partene eller andre med rettslig klageinteresse til Miljødirektoratet, jf. forvaltningsloven § § 28 og 29. Klagefristen er 16.01.2025. En eventuell klage skal fremsettes for Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Klagen skal angi hva det klages over, og den eller de endringer som ønskes. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes, jf. forvaltningsloven § 32. En eventuell klage skal gis skriftlig og sendes per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eventuelt post til postboks 325, 1502 Moss.

Vi ber om eventuelle klager merkes med referanse: «Klage på vedtak i sak 2019/48363».

Dokumenter