Inn på tunet
Inn på tunet - aktivitet, mestring og inkludering i samarbeid med landbruket.
Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på gårdsbruk. Tjenestene skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktiviteten i tjenestetilbudet er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der.
Gården er velegnet som base for velferdstjenester av mange grunner:
- Meningsfulle og ekte aktiviteter
- Aktiviteter som kan skreddersys den enkeltes behov, mestringsnivå og dagsform
- Fokus på "det friske" hos deltagerne, vanlig medarbeider på lik linje med gårdbrukeren
- Fysisk aktivitet og riktig kosthold
- Sosialt fellesskap i et trygt og oversiktlig miljø, mye å snakke om flytter fokus vekk fra egen situasjon
- Dyr og natur - vitenskapelig bevist at det er godt for psykisk helse
De viktigste tjenesteområdene for Inn på tunet (IPT) er oppvekst og opplæring, arbeidstrening og rehabilitering og helse og omsorg. IPT-gårder kan også tilby tjenester innen integrering, kriminalomsorg og forebygging. Det er i hovedsak kommuner og NAV som kjøper tjenestene.
Det finnes en godkjenningsordning for IPT-gårder, hvor man godkjenner både gården og aktivitetene. Per juni 2024 er 86 gårder i Buskerud, Akershus, Oslo og Østfold godkjente. Finn godkjente Inn på tunet-gårder
Inn på tunet i demensomsorg
Inn på tunet er omtalt som gode, supplerende dagaktivitetstilbud for personer med demens, både i "Demensplan 2025" og Meld. St. 24 (2022-2023) "Fellesskap og meistring - bu trygt heime".
Håndbok og e-læringskurs
Aldring og helse har revidert "Inn på tunet - håndbok for dagaktivitetstilbud for personer med demens". Håndboka er et verktøy og oppslagsverk i etablering og drift av slike gårdstilbud og retter seg mot ledere i kommuner, helse- og omsorgspersonell, kommunepolitikere og bønder.
Aldring og helse tilbyr også et e-læringskurs for Inn på tunet-bønder om dagaktivitetstilbud for personer med demens. Kurset kan også ha nytte for andre som jobber i slike tilbud.
Her kan du se en kort informasjonsfilm om Inn på tunet-tilbud for personer med demens.
Forskningsprosjektet «Demensomsorg på gård»
I et fireårig forskningsprosjekt (2016-2020) støttet av Norges forskningsråd, fant forskerne at deltagere på gård var mer ute og var mer fysisk aktive sammenlignet med brukere i ordinære tilbud. De opplevde mer sosial interaksjon og hadde mer positivt humør. Både pårørende, deltagere og kommunene meldte om positive sider ved Inn på tunet-tilbud.
På forskningsprosjektets nettside kan du blant annet se filmer som viser resultatene fra forskningsprosjektet
Inn på tunet i skolen
I læreplanverket overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen fremheves det at ved å bruke varierte læringsarenaer kan skolen gi elevene praktiske og livsnære erfaringer som fremmer motivasjon og innsikt.
I Inn på tunet-tilbud får elevene mulighet til å delta i arbeid og aktiviteter på gården, som kan kobles til kompetansemål i læreplanene for fag. Inn på tunet-gårdene kan være gode læringsarenaer for hele klasser og grupper med allmennpedagogiske læringsmål. Det kan også være et godt tiltak for elever med enkeltvedtak om spesialundervisning.
På nettsiden vår finner du presentasjoner og opptak fra et webinar om Inn på tunet i skolen fra februar 2024. Et av hovedtemaene er regelverket knyttet til bruk av alternative opplæringsarenaer i grunnskolen, i tillegg til erfaringer fra kommuner som benytter disse tjenestene.
Les Nasjonal veileder - Gården som arena for elever i skolen
Inn på tunet innen rus, psykisk helse og arbeidstrening
Mangeårige erfaringer og flere nasjonale prosjekter har vist at gården er et egnet sted for arbeidstrening. For å lykkes må det være en god samordning mellom kommunens tjenester og NAV.
Les nasjonal veileder om Inn på tunet tilbud innen psykisk helse og rus
Inn på tunet i integreringsarbeid
For innvandrere med fluktbakgrunn viser erfaringer fra Bømlo kommune at Inn på tunet-tilbud kan gi gode resultater. Innvandrerne får mestringsopplevelser, språktrening, arbeidslivskunnskap og mye glede.
Denne filmen fra Bømlo kommune viser hvordan gården kan brukes som en arena i integreringsarbeidet.
For deg som vil bli Inn på tunet-tilbyder
For å bli en Inn på tunet-gård må den godkjennes av Stiftelsen Norsk Mat. Inn på tunet-godkjenningen er del av kvalitetssikringen i landbruket (KSL). Før du starter godkjenningsprosessen, må du gjennomføre det digitale kurset "Inn på tunet-skolen" og registrere deg hos Stiftelsen Norsk Mat.
Hos Stiftelsen Norsk Mat kan du lese mer om hvordan du går frem for å bli godkjent gård
Noen tilbydere ønsker å organisere seg i et SA og gjennom det få hjelp til salg og markedsføring av tilbudet mot en andel av inntekten. Andre tilbydere ønsker å gjøre denne jobben selv.
Kontaktpersoner
-
Anita Panman
Tlf: 32 26 67 28 -
Hege Lunde Aae
Tlf: 69 24 71 42 / 41 93 62 63
Lenker
Inn på tunet-arbeidet hos Statsforvalteren
Statsforvalterne har i 2024, som flere tidligere år, fått i oppdrag å synliggjøre Inn på tunet som aktuelt tiltak innenfor arbeidet på helse-, omsorgs-, utdannings-, arbeids- og sosialområdet.
Vi har en tverrfaglig arbeidsgruppe som består av:
Anita Panman og Hege Aae, landbruksavd.
Kristin Ekbråthen, helse- og omsorgsavd.
Christian Øhren Nordset, barnehage- og utdanningsavd.
Maria Kjølberg Evensen og Halvard Øren, sosial- og barnevernsavd.