Økologisk landbruk

Melkekyr på Bygdø Kongsgård. Foto: Ellen Marie Forsberg
Oppdatert 20.12.2023

I økologisk produksjon blir det stilt ekstra krav til miljøhensyn og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan bidra til å gjøre norsk landbruk mer miljøvennlig og bærekraftig, fordi erfaringer fra økologiske driftsformer blir overført til det konvensjonelle jordbruket.

I økologisk landbruk er målet å bruke de lokale og fornybare ressursene på hvert enkelt gårdsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfoldet og kulturlandskapet. Det blir for eksempel ikke brukt kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrenser hvor mange dyr som kan holdes på et bestemt areal. Økologisk landbruk bidrar dessuten til økt matmangfold og at forbrukerne får tilgang til produkter de ønsker. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen. 

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren har som oppdrag å videreutvikle økologisk jordbruk som en del av landbruket i fylket. Oppdraget er forankret i Nasjonal strategi for økologisk landbruk. Strategien har som mål å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i markedet.

Fra 2020 har fylkeskommunen overtatt ansvar for å støtte utviklingen av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskudd til regionale tilretteleggingstiltak. Dette er midler som kan tildeles kommuner, organisasjoner, forsknings- og utviklingsinstitusjoner registrert i Enhetsregisteret. Foretak registrert i Enhetsregisteret kan også søke dersom tiltaket har som formål å fremme fellesgoder knyttet til næringsutvikling.

Vis mer

Første handlingsplan for regionen

Handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk (2022-2026) beskriver og spisser satsingen på økologisk produksjon, omsetning og salg av regionale, økologiske produkter fra landbruket i vår region. Planen er utarbeidet på oppdrag fra det regionale Partnerskapet for landbruksbasert næringsutvikling. Aktører fra hele matverdikjeden har deltatt i referansegruppe for planen, og flere har stilt seg bak de mål- og satsingsområder som planen skisserer. I tillegg til den fireårige handlingsplanen, lages det årlige tiltaksplaner som oppdateres i løpet av året. Dokumentene finner du til høyre på denne siden.

Regelverk

Økologisk matproduksjon er regulert av Økologiforskriften. Forskriften er fastsatt av Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, og er basert på EU-standarden for økologisk produksjon. En sammenfatning av regelverket finnes i to veiledere, en for landbruk og en for foredling, import og omsetning. Mattilsynet er tilsynsmyndighet for økologiforskriften, og har delegert ansvaret for sertifisering og kontroll til Debio.

 


Publisert 27.08.2024

ØKO-uka 2024 med fullt program i alle våre fylker

Hele uke 38 er fylt opp med spennende ØKO-aktiviteter, helt fra svenskegrensen til Krødsherad.


Publisert 25.04.2024

Økologisk tiltaksplan 2024

Denne tredje utgaven av økologisk tiltaksplan for Oslo og Viken har dobbelt så mange tiltak som første utgave fra 2023. Dette er gledelig og motiverende!


Publisert 27.06.2023

Revidert økologisk tiltaksplan

Les den oppdaterte utgaven av økologisk tiltaksplan her, og la deg inspirere av alle de gode tiltakene som gjøres i vår region!  


Publisert 15.02.2023

Økologisk tiltaksplan 2023 for Viken

Den årlige økologiske tiltaksplanen er tenkt til å synliggjøre både små og store konkrete tiltak og aktiviteter som foregår i Oslo og Viken i løpet av 2023.


Publisert 13.11.2022

Første handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk for Oslo og Viken

I september lanserte Statsforvalteren felles handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk for Oslo og Viken sammen med mange aktører i matverdikjeden.


Økologisk i vår region

Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har et velutvikla og allsidig, økologisk landbruk med et stort antall primærprodusenter (454 foretak). Her finner du 23 % av landbruksforetakene som drives økologisk i Norge. Vi har en stor andel av landets økologiske produksjon både innen plante- og husdyrproduksjon, med til sammen 120 000 daa (2020), inkludert karensarealer.

Det finnes ingen gode offisielle tall for salg og omsetning i vår region. Regionen med 1,9 millioner mennesker utgjør en viktig del av markedet for økologiske produkter, både til private husholdninger og offentlige storkjøkken. Med umiddelbar nærhet til landets største marked, har økologiske produsenter i vårt område et stort potensial til å dekke en økende etterspørsel etter økologiske produkter!