Stabil aktivitet i skogbruket i 2024

Ung skog med god avstand mellom trærne, slik at de kan vokse seg store og kraftige.
Her har de unge trærne fått plass til å vokse seg store og kraftige i framtida. Foto: Statsforvalteren.

Statistikken for skogfond og skogbruksaktiviteten for fjoråret er klar, og viser stabil aktivitet i skogbruket. Det har vært en svak økning i ungskogpleieaktiviteten, som vi gjerne skulle sett var høyere.

Publisert 18.03.2025

Framtidsskogen

På landsbasis ble det utført ungskogpleie på om lag 315 000 dekar i fjor. Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus står for ca. 76 000 dekar av dette. Det er et betydelig areal, men langt fra tilstrekkelig med tanke på framtidsskogen. Behovet anslås til å være dobbelt så stort.

Ungskogpleie er at av de viktigste tiltakene en skogeier kan gjøre, og har stor effekt på framtidsskogen. FNs klimapanel peker på det som ett av de mest kostnadseffektive klimatiltakene en kan gjøre i skogen – et tiltak som også bidrar til økt karbonopptak. Det er behov for ungskogpleie i det aller meste av den unge skogen.

Ungskogpleie gjøres når trærne er mellom en og fem meter høye, ved å fjerne konkurrerende vegetasjon og trær. Dette vil gi de gjenstående og beste trærne mer plass, lys og næring. Dette er med på å sikre god skog produksjon og flere valgmuligheter i framtiden.

Smart å investere i ungskogpleie

Skogfondregnskapet for 2024 viser at det er betydelig med innestående skogfond i regionen. Skogfondsordningen byr på skattefordeler til skogeierne som gjør investeringer i egen skog, og dermed øker verdien av framtidsskogen. Skogeier kan også ta ut lønn for eget arbeid i skogen, for eksempel når en gjør ungskogpleie selv.

- Vi oppfordrer skogeierne til å bruke skogfondsordningen mer aktivt, sier Helge Nordby, seksjonssjef for skogbruk og arealforvaltning hos Statsforvalteren.

Det gis også betydelige offentlige tilskudd til ungskogpleie, nettopp fordi det er et så viktig klimatiltak. I år deles det ut rundt 118 millioner kroner i klimatilskudd på landsbasis.

Sikre skogen som ressurs

I 2024 ble det plantet ca. 9,2 milloner planter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Dette er lavere enn de to siste årene, da det ble plantet over 10 millioner planter per år.

I Handlingsplan for skogbruk i Oslo og Viken 2021-2025 er det satt mål om å plante minst 10 millioner planter årlig, for å opprettholde framtidig høy tilvekst, karbonbinding og kvalitet på skogen. Å plante nok småtrær er nøkkelen for å sikre skogen som ressurs, også for framtidige generasjoner. Vi håper å se økt aktivitet de neste årene.