Tilskudd ved produksjonssvikt - 90 % av søknadene er ferdig behandlet

Fjorårets klimatiske utfordringer for bøndene i vår region, med både tørke og store nedbørsmengder, resulterte i over 3600 søknader om tilskudd ved produksjonssvikt. Nær 90 % av søknadene er nå ferdig behandlet. Blant søknadene som gjenstår er de som fortsatt har avling på lager, eller hvor vi ikke har mottatt dokumentasjon på endelig avling.

Publisert 13.05.2024

 

 


Høsten 2023 gikk med til å betale ut forskudd. Regjeringen foreslo å fremskynde en økning av satsene og maksbeløpene i ordningen. Dette ble vedtatt i desember og justert i saksbehandlersystemet fra nyttår 2024. Den store søknadsmengden har gjort at både kommunale landbrukskontor og statsforvalteren har måttet omprioritere sine ressurser for å få forberedt og behandlet sakene og utbetalt tilskuddet til bøndene.


Nytt fagsystem i et spesielt år

At man tok i bruk et nytt saksbehandlersystem i en slik sesong, gjorde det hele ekstra spennende. Det nye systemet ble kun tatt i bruk for 3 av 8 vekstgrupper, hvor to av dem, korn og grovfôr med husdyr, riktignok utgjorde 93 % av søknadene i vår region. De fem siste vekstgruppene vil overføres til det nye saksbehandlersystemet fra kommende søknadsomgang.

Erfaringene med det nye systemet har vært gode, med raskere og mer effektiv saksbehandling. Samtidig har det vært noen «barnesykdommer» og en del ekstra rundt opplæring. Med alle erfaringene vi har gjort oss i denne søknadsomgangen, har vi samlet opp og sendt inn forslag til Landbruksdirektoratet til forbedringer. Vi håper det blir satt av nok ressurser til å gjøre det nye systemet best mulig.