Status for søknader om tilskudd etter produksjonssvikt

Flyfoto fra Romerike som viser åkre med tørkeskader. Juni 2023
Tørkeskadde åkre på Romerike juni 2023 Foto: Statsforvalteren.

Nye satser og maksimalbeløp i produksjonssviktordningen er nå lagt inn i fagsystemet og fra 12. januar kan statsforvalteren fatte endelig vedtak i søknader der all avling er levert og dokumentert.

Publisert 15.01.2024

Stortinget vedtok i slutten av desember at satser og maksimalbeløp skulle justeres for produksjonssviktordningen. Les mer på regjeringen.no.

 

Ca. 1900 bønder har fått utbetalt forskudd

Før nyttår betalte Statsforvalteren i Oslo og Viken ut forskudd i nær 1900 saker på til sammen 168 millioner kroner. Totalt har 3500 bønder søkt om tilskudd etter produksjonssvikt for vekstsesongen 2023.

Innsending av endelig dokumentasjon

For vekstgruppe korn og frukt kan man ettersende endelig avlingstall direkte til søknaden. 

Ettersending av endelige avlingstall - veiledning for søker (oppdatert 22. januar)

 

Videre saksgang

Søknadene gjennomgås først av kommunene som sjekker opplysningene i søknaden og om nødvendig dokumentasjon er lagt ved. Statsforvalteren fatter så vedtak i sakene og utbetaler tilskuddet.

Vi ber søkere som har spørsmål til søknadene sine og saksbehandlingen ta kontakt med landbrukskontoret i kommunen sin.

Kontaktpersoner

FAKTA: Om produksjonssviktordningen

Landbruksforetak kan søke tilskudd ved produksjonssvikt som skyldes klimatiske forhold. Avlingen i skadeåret må være mindre enn 70 % av gjennomsnittsavlingen i den aktuelle veksten på foretaket, det vil si at det er en egenrisiko på 30 %.

Skade må meldes uten ugrunnet opphold. Søknadsfristen er 31. oktober. Hvert foretak kan søke for en eller flere produksjoner/vekstgrupper: korn og annet frø til modning, grovfor med husdyr, grovfôr til salg, frukt, bær, poteter, grønnsaker og honning.

Landbruksforvaltningen i kommunen forbereder og uttaler seg til søknadene og sender de videre til Statsforvalteren som behandler søknadene og utbetaler tilskudd.