Høring av søknad om endring av tillatelse etter forurensningsloven - NOAH Engadalen AS – NOAH Engadalen avfallsdeponi, Nittedal kommune

Høringsfrist:
16. august 2024 23:59

Statsforvalteren i Oslo og Viken har 28.02.2022 og 30.04.2024 mottatt søknader fra NOAH Engadalen AS om endringer av deres tillatelse etter forurensningsloven på NOAH Engadalen avfallsdeponi, gbnr. 51/6, 52/1 og 52/3, i Nittedal kommune.

Publisert 27.06.2024

Bakgrunn

NOAH Engadalen AS har tillatelse etter forurensningsloven (tillatelsesnummer 2018.0213.T, vedtatt 08.03.2018) til drift av deponi for inert avfall. Virksomheten søker nå om to endringer i sin eksisterende tillatelse, samt om tillatelse til ny aktivitet med mottak, mellomlagring og behandling av armert betongavfall.

Ved siden av sin tillatelse til drift av deponi for inert avfall, har NOAH Engadalen AS også i vedtak av 01.02.2024 fått tillatelse av Miljødirektoratet til å disponere betong- og teglavfall uten armering i en «kvalitetsfylling» langs riksvei 4. I «kvalitetsfyllingen» er det kun tillatt å legge betong/tegl hvor innhold av miljøgifter er under grenseverdiene i avfallsforskriften kap. 14A-4 og 5, med unntak av innhold av CrVI som kan være opp til 20 mg/kg.

Sammendrag av søknaden

Andel åpent deponiareal

I virksomhetens tillatelse er det ikke angitt et nøyaktig tall på hvor stor andel av deponiet som kan være åpnet. NOAH Engadalen AS søker nå om at det spesifiseres at opptil 50 prosent av deponiarealet til enhver tid kan være blottlagt.

Overvåking av overflatevann og grunnvann

Det søkes om følgende endringer i kravet om overvåking av sigevann, overflatevann og grunnvann:

  • Redusere årlig frekvens for prøvetaking og analyse av overflatevannets sammensetning fra fire til tre ganger per kalenderår.
  • Redusere årlig frekvens for prøvetaking og analyse av grunnvannets sammensetning fra fire til tre ganger per kalenderår.
  • Fjerne kravet om måling av overflatevannets mengde.
  • Endre benevnelsen sigevann til utslippsvann i tillatelsens Tabell 4: Krav til prøvetakings- og analysefrekvens.

Mottak, mellomlagring og behandling av armert betongavfall

Før betongavfallet kan disponeres i «kvalitetsfyllingen» langs riksvei 4, eller deponeres i deponiet dersom den er lett forurenset, må armeringsjern sorteres ut og leveres til godkjent mottak. Virksomheten søker nå om tillatelse til å motta, mellomlagre og behandle armert betong på sitt anlegg. Behandlingen omfatter at mottatt betongavfall skal knuses/deles opp for å kunne ta ut armeringsjernet. Det planlegges at dette skal gjøres ved bruk av en «knuser/tygger» som festes på en gravemaskin. Utsortert armeringsjern vil bli lagt i containere før det leveres til godkjent mottak for gjenvinning.

Det er estimert at behandling av betongavfall vil foregå i perioder på inntil 3-4 måneder per år. Det søkes om mottak og behandling av 30 000 tonn armert betongavfall per år. Betongavfallet planlegges å mellomlagres på deponiet frem til den behandles. Aktiviteten vil foregå innenfor anleggets ordinære åpningstid. Gravemaskin med «knuser/tygger» vil bli plassert i nordre del av deponiet, hvor avstanden til nærmeste nabo er 200 meter.

I søknaden skisseres følgende avbøtende tiltak for å redusere miljøulemper knyttet til behandling av betong:

Mottakskontroll

Eksisterende rutiner for forhåndsvurdering og mottakskontroll vil sikre at innholdet i betongavfallet er i henhold til tillatelser fra Statsforvalteren og Miljødirektoratet.

Støy

Ifølge søker er behandlingen (knusing/tygging) av betongavfall en støysvak operasjon. Det er utført en innledende støyvurdering som konkluderer med at støy ved nærmeste nabo vil være Lday 53 dB. Mottatt betong planlegges å mellomlagres i hauger som vil utgjøre støvoller mot naboer, slik at støy mot naboer vil bli noe lavere enn det den innledende støyvurderingen viste. Søker opplyser om at behandling av betong på deponiet ikke vil medføre at eksisterende støygrense i tillatelsen overstiges.

Støv

Lagring og behandling av betongavfall vil kunne medføre støving, Ved behov for støvdemping er det angitt at det vil bli utført vanning av lagrede masser, samt vanning før og under behandling. For å dokumentere at behandlingen av betongavfall ikke medfører støving hos nærmeste naboer over gitte grenseverdier, planlegges det å sette opp tre stasjoner for måling av eventuelt nedfallsstøv. Søker opplyser om at behandling av betongavfall på deponiet ikke vil medføre at eksisterende grenseverdi for nedfallsstøv i tillatelsen overstiges.

Håndtering av overvann

Det planlegges at lagring og behandling av betongavfall skal foregå oppå deponiet. Underlaget vil i så fall bestå av komprimerte masser av jord, leire og noe riveavfall. Nedbøren som faller på området vil fordampe, infiltrere eller renne av som overvann. Det søkes derfor om at overvann og infiltrert nedbør kan føres til renseparken via eksisterende overvanns- og sigevannshåndtering. Søker opplyser om at behandling av betongavfall ikke vil gi ytterligere miljøbelastning for resipient, da innholdet i betongavfallet er som gitt i gjeldende tillatelser. Det søkes derfor ikke om endringer av eksisterende grenseverdier i utslipp til vann.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra NOAH Engadalen AS lagt ut til offentlig gjennomsyn.

Søknadsdokumentene kan leses i menyen til høyre. Der ligger også virksomhetens eksisterende tillatelse.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 16.08.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/48363».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.