Tilsyn med Lillestrøm kommune på barnehageområdet

Vi har ført tilsyn med Lillestrøm kommune. Temaet for tilsynet er kommunens plikt til å oppfylle retten til spesialpedagogisk hjelp og plikt til å sikre at barn med nedsatt funksjonsevne får et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud. Det overordnede formålet med tilsynet er å kontrollere om Lillestrøm kommune oppfyller kravene i regelverket.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.02.2023

Tilsynet vi har gjennomført med Lillestrøm kommune er et omfattende tilsyn, både fordi vi gjennomfører tilsyn på to ulike tilsynstema og fordi det er flere deltema innenfor hovedtemaene. Vi benytter tilsynsmateriell utarbeidet av Utdanningsdirektoratet, og siden det er mange kontrollspørsmål knyttet til de ulike temaene, resulterer dette i en lang tilsynsrapport.

Gjennom dokumentasjonen som foreligger ser vi at Lillestrøm kommune oppfyller flesteparten av kravene i barnehageloven §§ 31-35 og 37. Vi ser at kommunens system, rutiner og praksis ivaretar barn og foreldrene i søknadsprosessen om både spesialpedagogisk hjelp og tilrettelegging i barnehage. Vi ser også at kommunen er opptatt av å høre både barnet, i de tilfeller dette er mulig, og at kommunen ivaretar foreldrenes rett til medvirkning.

I kommunens saksbehandling er det vår vurdering at sakene til både §§ 31 og 37 er godt opplyst. Vi ser likevel at kommunen kan jobbe bedre med sine vurderinger av barnets beste, samt spesifisere hvordan hjelpen skal organiseres i sine vedtak. Statsforvalteren vurderer samlet sett at Lillestrøm kommune har en god praksis på store deler av områdene, og at kommunen er opptatt av å høre barnet.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksiser Lillestrøm kommune har på dette temaet og hvilke regelverksbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside.