Tilsyn med Rælingen kommune på barnehageområdet

Vi har ført tilsyn med Rælingen kommune. Temaet for tilsynet var barnehagemyndighetens praksis ved behandling av søknad om dispensasjon fra utdanningskravet, jf. forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 14.12.2022

Rælingen kommune mottok foreløpig tilsynsrapport, oversendt 13. oktober 2022. Etter ønske fra kommunen fikk den utsatt frist til å uttale seg 10. november 2022. Kommunen uttalte seg innen utsatt frist.

I den foreløpige rapporten avdekket vi ett regelverksbrudd med seks korreksjonspunkter. I den foreløpige rapporten fant vi at kommunen hadde et godt utgangspunkt for håndtering av søknader om dispensasjon fra utdanningskravet. Kommunen har utarbeidet maler og rutiner. I tillegg så vi at barnehagemyndigheten veiledet barnehageeiere om regelverket gjennom både møter og skriftlig korrespondanse. Vi så videre at kommunen har endret og utviklet vedtakene de fatter om dispensasjon fra utdanningskravet. Barnehagemyndigheten skaffet seg dessuten mye og god informasjon til å gjøre vurderinger om vilkårene for å innvilge en søknad om dispensasjonskravet er oppfylt.

Samtidig kunne vi ikke, i foreløpig rapport, se av vedtakene hvilke skjønnsmessige, konkrete og individuelle vurderinger barnehagemyndigheten gjorde. Dette gjaldt for eksempel hvilken innsats barnehageeier har gjort for å skaffe kvalifiserte søkere, eller hvordan barnehagemyndigheten la hensynet bak hovedregelen om utdanningskravet til grunn ved behandling av dispensasjonssøknader.

På bakgrunn av kommunens uttalelse til foreløpig rapport legger vi til grunn at kommunen har rettet alle regelverksbrudd. Vi avslutter derfor tilsynet med denne rapporten. Se vedlegg.

Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken. Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens nettside.