Tilsyn med Nannestad kommune på barnehageområdet

Vi har ført tilsyn med Nannestad kommune. Temaet for tilsynet er barnehagemyndighetens plikt til å påse at barnehagene drives i samsvar med gjeldende regelverk etter barnehageloven §§ 10 første og femte ledd og § 53.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.12.2022

Tilsynet har som formål å kontrollere om barnehagemyndigheten oppfyller kravene i regelverket når det gjelder å påse at barnehagene drives i henhold til gjeldende regelverk, og da med spesielt fokus på risikovurderinger, valg av virkemidlene tilsyn og veiledning, og oppfølging etter tilsyn og veiledning.

I tilsynet kommer det frem at barnehagemyndigheten har oversikt over eierpliktene i barnehageloven. Videre har barnehagemyndigheten informasjon og kunnskap om alle barnehagene i Nannestad og bruker dette til å gjøre risikovurderinger for å vurdere behovet for veiledning og tilsyn. Vi ser av mottatt dokumentasjon at barnehagemyndigheten vektlegger veiledning i møter med kommunale og private barnehager, men også ute i den enkelte barnehage. 

Vi har i vårt tilsyn vurdert at kommunen ikke oppfyller regelverket når det gjelder å gjennomføre tilsyn der det er nødvendig for å påse regelverksetterlevelse hos barnehageeier. Videre er det vår vurdering at barnehagemyndighetens tilsyn ikke er basert på gjeldende forståelse og oppdatering av barnehageloven, og at barnehagemyndigheten ikke vurderer og konkluderer i sine tilsyn om barnehageeier oppfyller kravene i barnehageloven. Vi vurderer også at barnehagemyndighetens reaksjoner og vedtak i tilsyn ikke er i tråd med forvaltningslovens bestemmelser.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksiser Nannestad kommune har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside.

Dokumenter