Tilsyn med Modum kommune på skoleområdet

Vi har ført tilsyn med Modum kommune og Stalsberg skole. Temaet for tilsynet er kommunenes arbeid for et trygt og godt skolemiljø (skolemiljø og kommunens internkontroll). Under dette temaet kontrollerer vi om kommunen gjennom internkontrollen sikrer at alle som arbeider på skolen oppfyller varslingsplikten og undersøkelsesplikten ved mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø, jf. opplæringsloven § 9 A-4 og § 9 A-5, jf. kommuneloven § 25-1.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.08.2022

Tilsynet ble gjennomført fra 16.02.2022 til 29.08.2022. Statsforvalteren har i tilsynet funnet at Modum kommune ikke har internkontroll som siker skolens regeletterlevelse på områdene varslingsplikt og undersøkelsesplikt i skolemiljøsaker. Tilsynet viser at kommunen har et påbegynt arbeid for å ta imot og dokumentere varsler i skolemiljøsaker. Det er delvis utarbeidet rutiner og prosedyrer som beskriver varslingsplikten, undersøkelsesplikten og dokumentasjonsplikten, og noen av disse er kjent og brukt i skolen. Vi ser at rektor varsler skoleeier i alvorlige saker og ved mistanke om eller kjennskap til at en som arbeider på skolen har krenket en elev. Når det gjelder plikten til å undersøke, har vi kommet fram til at skolen undersøker saken snarest ved mistanke om eller kjennskap til at en som arbeider på skolen eller i ledelsen, har krenket en elev. Vi har imidlertid konkludert med at skolen ikke gjør de undersøkelsene som med rimelighet kan forventes av dem. Vi har også kommet fram til at skolen ikke undersøker når det er mistanke om eller den har kjennskap til at en elev ikke har det trygt og godt, Vi har vurdert at skolen ikke har dokumentert hva som blir gjort for å oppfylle undersøkelsesplikten.

Når det gjelder elevens rett til å bli hørt, ser vi at skolen er opptatt av å ivareta elevene i saker som berører dem, og at barnets beste er et moment når de håndterer varsler og undersøker saker.

Vi har i vårt tilsyn funnet brudd på regelverket og fattet vedtak med pålegg om retting. Kommunens frist for å lukke regelbruddene er 07.01.2023.

I tilsynsrapporten kan du lese om hvilke rutiner og praksis Modum kommune har på dette temaet og hvilke regelbrudd de må rette. Du finner tilsynsrapporten til høyre i denne nyhetssaken.

Du finner alle våre tilsynsrapporter i vår tilsynskalender på Statsforvalterens hjemmeside