Veiledning - klagebehandling ved klage på fastsetting av standpunktkarakter i fag
Elever og foresatte til elever under 18 år har rett til å klage på standpunktkarakter i fag.
Elever og foresatte til elever under 18 år har rett til å klage på standpunktkarakter i fag, jf. opplæringsforskriften § 10-4, og privatskoleforskriften § 7-4, dersom de mener at gjeldende regler for fastsetting av standpunktkarakter, jf. opplæringsforskriften § 9-16 og privatskoleforskriften § 6-16, ikke er fulgt. Skolen må gi elever og foresatte informasjon om klageretten. Se Statsforvalterens informasjon til elev/foresatt.
Hva må skolen gjøre når de har mottatt klage?
Skolen må først vurdere om klagen skal tas til behandling. Klagefristen er 10 kalenderdager. Merk at elever under 15 år ikke har selvråderett, dvs. at foresatte må skrive under på klagen. Dersom klagen avvises, skal skolen fatte vedtak om det. Det er klageadgang på et avvisningsvedtak.
Dersom skolen er enig i klagen og etter ny vurdering setter opp karakteren, må skolen fatte nytt vedtak. Vedtaket skal begrunnes og eleven får ny rett til å klage. Saker som avvises eller saker skolen er enig i, skal ikke oversendes til Statsforvalteren. Hva er nytt i reglene om klage på sluttvurdering? (Udir)
Skolen må oversende saken til Statsforvalteren dersom karakteren ikke blir endret til gunst for eleven.
Hva må skolen sende til Statsforvalteren?
Se Standpunktvurdering (Udir) og merknadene til § 10-4 Klage på fastsetjing av standpunktkarakter i fag (Udir) og § 7-4 Klage på fastsetjing av standpunktkarakter i fag (Udir) for ytterligere veiledning til punktene under.
- Klagen
- Begrunnelse fra faglærer som inneholder
- Beskrivelse som viser at standpunktkarakteren er satt ved avslutningen av opplæringen og at kompetansen eleven har vist undervegs i opplæringa er en del av vurderinga.
- Beskrivelse av elevens samlede kompetanse i faget som viser at faglærer har løftet blikket fra ett og ett kompetansemål og sett dem i sammenheng, i lys av teksten Om faget.
- Beskrivelsen må vise hvordan elevens kompetanse er vurdert opp mot kompetansemålene i læreplanen i faget, altså vurdert på grunnlag av riktig læreplan og ut fra kompetansemålene for det aktuelle trinnet.
- Beskrivelsen må vise at det ikke er trukket inn utenforliggende hensyn som innsats, fravær og oppførsel, hvis ikke det går frem av kompetansemålene.
- Beskrivelsen må vise hvordan eleven har fått vist sin kompetanse i faget på flere og varierte måter
- Beskrivelsen må vise hvordan eleven er gjort kjent med hva som blir vektlagt i fastsettelsen av standpunktkarakteren.
- Skolens uttalelse. Skolen må gjøre greie for saksbehandlingen, kommentere det klager påpeker i klagen, redegjør for hvordan skolen har vurdert klagen, bekrefte at faglærers begrunnelse oppfyller kravene til fastsettelse av standpunktkarakter i faget og vise til at eleven har blitt gjort kjent med hva som ble vektlagt i vurderingen.
Sakspapirene oversendes Statsforvalteren via vårt elektroniske skjema.
- Skolen skal sende kopi av saksdokumentene til klager.
- Det er svært viktig at skolen oppgir riktig informasjon og adresse til klager i oversendelsen til Statsforvalteren.
Hvordan behandler Statsforvalteren klagen?
Statsforvalteren skal vurdere om skolen har fulgt reglene i opplæringsforskriften §§ 9-1 og 9-16 i og privatskoleforskriften §§ 6-2 og 6-16 ved fastsettelsen av standpunktkarakteren i fag. Statsforvalteren skal ikke ta stilling til om standpunktkarakteren er i samsvar med elevens faglige nivå. Dersom Statsforvalteren kommer til at reglene ikke er fulgt, oppheves vedtaket og saken blir sendt tilbake til skolen som skal sørge for at det blir gjort en ny vurdering og fastsett en endelig karakter.
Statsforvalteren kan avvise klagen hvis klagefristen ikke er overholdt, eller reglene i forvaltningsloven ikke er oppfylt.