Regionale miljøtilskudd i jordbruket 2024

Søknadsfrist:
15. oktober 2024
Målgruppe:
Jordbruksforetak
Ansvarlig:
Kommunens landbruksforvaltning
Hvem kan søke:
Jordbruksforetak som driver vanlig jordbruksproduksjon og har gjennomført tiltak i søknadsåret.
Kvitkinngås på snauspist eng
TIlskudd til friareal for kvitkinngås og kortnebbgås er en av ordningene i regionale miljøtilskudd i jordbruket, Nordland. Ordningen gjelder bare i noen kommuner, der skader under vårtrekket er godt dokumentert. Foto: Grete Nytrøen Kvavik.

Jordbruksforetak kan søke om regionale miljøtilskudd innen 15. oktober. For beitelag er fristen 15. november. Søknadsomgangen åpner 15. september.

Publisert 24.07.2024

Jordbruksforetak og beitelag kan søke om miljøtilskudd i jordbruket. Tilskuddene skal bidra til å bevare jordbrukes kulturlandskap, biologisk mangfold, kulturmiljøer og kulturminner, samt redusere forurensning fra jordbruket til luft og vann. 

Søknadsfrist

Søknadsfristen er 15. oktober. Søknaden må være levert før midnatt på datoen for søknadsfristen for at den skal bli regnet som levert.

Innholdet i søknad som er levert innen fristen kan endres fram til 29. oktober. (Dette gjelder ikke for søknad fra beitelag.)

Beitelagene har søknadsfrist 15. november. 

Erfaring tilsier at det kan være fornuftig å begynne søknadsprosessen noen dager før fristen.

Søk i Altinn fra 15. september

Søknadsomgangen åpner 15. september. Søkere finner skjema for søknad om regionalt miljøtilskudd i Altinn.no. Husk å velge riktig rolle når du har logget deg inn (som landbruksforetak eller leder for beitelag).

Her er lenke til steg for steg-veiledning om søknadsprosessen.

Tiltak og vilkår er beskrevet i forskrift og  veiledningshefte for 2024

Hvilke tiltak man kan få tilskudd for er oppgitt i forskrift om regionale miljøtilskudd i jordbruket, Nordland. Vilkår for hvert av tiltakene står også i forskriften. Det er søkers ansvar at vilkårene er oppfylt og at tiltak er dokumentert på riktig måte, slik at kommunen kan kontrollere at det er gjennomført som forutsatt.

veiledningsheftet vårt finner du mer informasjon om hvert enkelt tiltak, og foreløpige tilskuddssatser. Forskrift og veiledningshefte er nytt i år og gjelder bare for denne søknadsomgangen.

Satser og utbetaling

I jordbruksoppgjøret for 2024 er det satt av 37,4 millioner kroner til regionale miljøtilskudd i Nordland. Satsene for hvert enkelt tiltak blir fastsatt av Statsforvalteren når kommunene har saksbehandlet alle søknadene. Det betyr at tilskuddssatsen som er oppgitt i søknadsskjemaet kan bli endret etter at du har søkt. Du finner liste over foreløpige satser her.

Landbruksdirektoratet utbetaler tilskuddene innen 13. mars 2025.

Kommunens saksbehandling

Det er kommunen som behandler søknadene og fatter vedtak. Er du søker og har spørsmål, skal du kontakte kommunen om det.

Søknader fra foretak eller beitelag i kommunen, sendes fra altinn til kommunens postmottak. Kommunen skal behandle saken i eStil, et av Landbruksdirektoratets elektroniske saksbehandlingsverktøy. Kontakt Statsforvalterens landbruks- og reindriftsavdeling hvis du ikke har riktig tilgang.

Kommunen skal ikke åpne eller se på søknadene før 30. oktober. Dette skyldes prinsippet om likebehandling og at søkere kan endre søknadsdata fram til 29. oktober.

Mer informasjon

Statsforvalteren veileder kommunene, og behandler klager og søknader om dispensasjon. Kommuner som har spørsmål om tilskuddsordningen kan kontakte Statsforvalteren.

Landbruksdirektoratets nettside har mer informasjon til søkere og til saksbehandlere i kommunene

Søknadsfrist:
15. oktober 2024
Målgruppe:
Jordbruksforetak
Ansvarlig:
Kommunens landbruksforvaltning
Hvem kan søke:
Jordbruksforetak som driver vanlig jordbruksproduksjon og har gjennomført tiltak i søknadsåret.