Nedgang for krykkje og lunde i Vesterålen

Nye tall viser svært negativ utvikling i flere av fuglefjellene i Vesterålen

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.08.2014

Vesterålen har fire fuglefjell som er vernet. Anda naturreservat i Øksnes kommune overvåkes årlig, og er den eneste av koloniene hvor både lunde- og krykkjebestandene er stabile. De andre fuglefjellene - Bleiksøya naturreservat i Andøya kommune, samt Frugga og Nykvåg / Nykan naturreservat i Bø kommune har langt dystrere tall å vise til.Oversikt over verna fuglefjell i Vesterålen

Tidligere tellinger har vist betydelig antall av både lunde og krykkje, samt mindre bestander av arter som alke og lomvi i disse koloniene. For å få gode tall på lunde benyttet SEAPOP i 2013 prøvefelt hvor samlet antall for kolonien ble beregnet i etterkant.

For Nykvåg / Nykan naturreservat var det i 1990 registret 165 000 par lunde, mens det i 2013 var kun 35 000 par. Samme nedslående resultat var det for Frugga der det var 15 000 par i 1990 og kun 3000 par i 2013. Det er en nedgang på henholdsvis 79 % og 80 %. I Bleiksøya naturreservat ble det i 2013 beregnet å være 11 000 par, noe som er en tilbakegang på 64 000 par eller 85 %. NINA vil gjøre en nærmere sammenligning høsten 2014 av gamle og nye data for å se om metodiske forskjeller kan forklare noe av dette.

For krykkja går det enda dårligere, og i 2013 var krykkjebergene både på Bleiksøya og i Nykvåg / Nykan naturreservat uten fugl. På 70-tallet ble det registret 8000 krykkjer i Nykvåg og fuglefjellet var, sammen med de store koloniene på Røst og Vedøya, en viktig hekkelokalitetet for krykkje.

Overvåking i andre fuglefjell, slik som Røst, viser årlige svikt i hekkesuksess både hos krykkje og lunde.

"Vi mangler data på hekkesuksess og overlevelse både på Bleiksøya og for Frugga og Nykvåg, men sannsynligvis har det skjedd mye det samme som på Røst. Selv om det går bra andre steder slik som Anda, virker det som lokale variasjoner i tilgang på næring kan spille en rolle"

 sier Geir Systad, forsker hos NINA i en kommentar.

Krykkjeberget i Nykvåg / Nykan naturreservat var tidligere en viktig hekkelokalitet for krykkje i regionen. I dag hekker under hundre par. Foto: Mia Husdal

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Aktuelt

SEAPOP (avledet av den engelske termen for sjøfuglbestander - seabird populations) ble startet i 2005 og er et helhetlig og langsiktig overvåkings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler og vil fremskaffe og vedlikeholde grunnleggende kunnskap om sjøfugl for å bidra til en bedre forvaltning av disse marine miljøene.

Arbeidet i SEAPOP organiseres og utføres av Norsk institutt for naturforskning (NINA) i tett samarbeid med Norsk Polarinstitutt (NP) og Tromsø Museum, Universitetsmuseet (TMU), og er så langt finansiert av Klima- og miljødepartementet (KLD), Olje- og energidepartementet (OED) og Norsk olje og gass (tidl. Oljeindustriens Landsforening (OLF)