Rovdyrtap halvveis i beitesesongen
Så lang i sommer har Statens naturoppsyn undersøkt ca 150 kadaver av sau og lam. Av disse er 44 påvist drept av freda rovvilt. Antallet rovviltskader er om lag på samme nivå som de siste årene.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Det er registrert lite aktivitet av bjørn så langt i sommer, med kun to skadetilfeller i Hattfjelldal. Erfaringsmessig økter imidlertid tapene i siste del av beitesesongen.
Kunnskap om gaupas utbredelse og adferd tilsier at tap kan oppstå gjennom hele beitesesongen i flere deler av fylket. Dette samsvarer også med kadaverfunn så langt i år, hvor gaupetapene er spredt fra Bindal i sør til Ballangen i nord. Forskning viser at de fleste gauper tar sau der sau beiter i utmark, og at enkeltindivider i liten grad er såkalte skadegjørere som tar mer sau enn andre. Dette betyr at størrelsen på gaupebestanden er bestemmende for tapsnivået, og at skadefelling av enkeltindivider har begrenset effekt. Gaupebestanden reguleres gjennom kvotejakt på vinteren.
Det er så lang i sommer registret få tap til jerv, men erfaringsmessig vil jerveskadene tilta fra august og utover. Det er derfor ikke mulig å forutsi den samlede tapsutvikling utover i beitesesongen og ved årets slutt. De fleste jerveynglingene i Nordland ligger i områder som i forvaltningsplanen er prioritert til jerv, men flere steder er det kort avstand mellom beiteområder og jerveområder. Flere beitelag som ligger nært opp til fjellområder med jerv har de siste dagene meldt om økende antall manglende lam, selv om de så lang har funnet få eller ingen kadaver. Vi vurderer at det særlig i Sagfjorden i Hamarøy, på østsida i Saltdal og i Vesterfjella i Vefsn kan være grunn til å forvente økte tap til jerv mot slutten av beitesesongen.
Tap til kongeørn skjer i hovedsak i en begrenset periode tidlig i beitesesongen når lammene er små.
Beredskap og skadefellinger
Fylkesmannen har beredskap hele sommeren for å svare på henvendelser knyttet til rovviltskader på beitedyr. Aktuelle tiltak for å begrense tapene kan være ekstraordinært tilsyn og tidligere nedsankning fra utmark. Det er også lav terskel for å iverksette skadefelling i prioriterte beiteområder dersom det oppdages ferske tap til freda rovvilt. Vi erfarer imidlertid at skadefelling på barmark er svært krevende, og at man sjelden lykkes. I forbindelse med akutte tap er det derfor viktig å vurdere om andre tiltak vil gi bedre tapsreduserende effekt.
Fylkesmannen har i dag gitt tillatelse til skadefelling av jerv på vestsida i Saltdal etter funn av ett lam som nylig er drept av jerv. Videre er det tidligere i sommer gitt tillatelse til skadefelling av gaupe i det samme området, uten at det kommunale fellingslaget lyktes.
I forkant av beitesesongen ga Fylkesmannen midler til ekstraordinært tilsyn i flere beitelag hvor det kan forventes rovdyrtap. Videre har vi ved hastevedtak gitt ytterligere midler til tilsyn i Hattfjelldal, Saltdal og Hamarøy i løpet av beitesesongen som følge av registrerte rovdyrtap og uro i saueflokkene.
Informasjonsbrosjyre
Mer informasjon om rovvilt og beitesesongen 2015 finnes i en informasjonsbrosjyre som kan lastes ned fra lenke i høyre marg.