Pålegg om måling av lukt i Holandsvika

Fylkesmannen i Nordland har gitt K2 Nord AS pålegg om å gjennomføre målinger av luktutslipp og beregning av luktspredning fra selskapets komposteringsanlegg i Holandsvika i Vefsn.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.03.2017

Målingene og beregningene skal være basert på innsamling av luktprøver, lukttesting og spredningsberegninger. De skal være utført av kompetent og uavhengig konsulent. Rapport skal sendes Fylkesmannen i Nordland innen 15. mai 2017. 

Fylkesmannen har mottatt en rekke klager fra berørte naboer på utslipp av lukt fra driften av komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn. Naboer har i perioden 2. – 25. februar 2017 oversendt brev med registrering av lukt og klager på luktutslippene fra anlegget. 

Fylkesmannen har i tillegg gjennomført egne undersøkelser for å fremskaffe fakta i saken. Vi har også mottatt bedriftens driftsjournal. 

De ulike kildene til informasjon om lukt i denne saken gir ikke entydige, og til dels motstridende resultater. Fylkesmannens undersøkelser er ikke i samsvar med det som er meldt inn fra velforeningen. 

Siden det er et misforhold i registreringer fra velforeningen, Fylkesmannen og bedriftens driftsjournal ser vi det derfor nå som nødvendig å pålegge K2 Nord å gjennomføre målinger og beregninger av luktutslipp for å sikre at vi har et objektivt faglig grunnlag for den videre saksbehandlingen. 

Gipsdeponiene

Det er problematisert hvorvidt gipsdeponiene også kan medføre betydelige luktulemper i Holandsvika. Miljødirektoratet har i denne forbindelsen bevilget støtte til undersøkelser av gipsdeponiene, sammen med skjønnsmidler fra Vefsn kommune. 

Fylkesmannen har gitt DMR Miljø og Geoteknikk AS i oppdrag å utarbeide en tiltaksplan for gipsdeponiene i Holandsvika. Tiltaksplanen skal gi anbefalinger om hva som bør gjøres videre for å få ryddet opp i og/eller sikre gipsdeponiene, slik at avgass- og luktproblematikken blir redusert til et akseptabelt nivå. 

Det skal også angis et estimat på kostnader for dette arbeidet. Rapporten med tiltaksutredningen er ennå ikke ferdigstilt, men denne vil bli offentliggjort i løpet av kort tid. 

Tillatelse etter forurensningsloven 

K2 Nord AS har tillatelse etter forurensningsloven til mottak og behandling av våtorganisk avfall i Holandsvika. 

Tillatelsen setter rammer for at luktutslippene ikke skal overstige en luktenhet (1 OUE/m3). Dette betyr i praksis at det ikke skal være mer enn sju timer gjenkjennbar lukt per måned ved boligbebyggelsen. 

Målinger av lukt vil kunne bidra til å avklare om luktutslippene overskrider grenseverdien som er satt i tillatelsen. Slike målinger og beregninger vil kun ta hensyn til luktbidraget fra anlegget og ikke andre kilder i området. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.