Forsvarlig gjødsellagring
Gjødselvareforskriften gir retningslinjer for lagring av husdyrgjødsel slik at dette ikke fører til forurensning. Statsforvalteren oppfordrer kommunene til å ta kontakt for veiledning når de får vanskelige saker.
Kommunen er myndighet
Kommunen er myndighet for lagring og spredning av gjødsel i henhold til Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav.
Statsforvalteren er veileder for kommunen. Vi er også klageinstans for vedtak som kommunen gjør etter forurensningsloven og folkehelseloven.
Kommunen har også ansvar for beredskapen mot mindre tilfeller av akutt forurensning. I større tilfeller av akutt forurensning har Kystverkets beredskapsavdeling ansvaret.
Lagring av gjødsel
Gjødselvareforskriften setter krav til hvordan gjødsel skal lagres forsvarlig for å forhindre forurensing. Den stiller spesifikke krav til både gjødselkummer og dammer for flytende gjødsel, og for tørrere gjødsel med mer tørrstoff.
Det er viktig at gjødsellageret er tilstrekkelig sikret og har stor nok kapasitet til å lagre gjødsel i minst 8 måneder frem til spredning i den tillatte perioden.
Lagring av gjødsel i landbruket kan være kilde til forurensing. Dette er ofte en aktuell problemstilling vårparten. Det kan skape utfordringer når gjødsellagrene er fulle og det er ikke mulig å spre gjødsel enda på grunn av frost og snø. Eller når gjødsellageret har for liten kapasitet for å lagre gjødsel frem til den lovlige spredningsperioden.
Klimaendringer fører også til våtere perioder med mye regn og vann i marka. Dette kan gi økt fare for utslipp via avrenning. Da er det nødvendig for bonden å vite hva som er lovlige løsninger, og for kommunen å vite hvilke virkemidler de kan benytte.
Kravene som gjelder for lagring av gjødselvarer
Gjødsellager må ikke plasseres på flomutsatte områder. Heller ikke så nært vassdrag, brønn eller vannforsyning at det medfører fare for forurensning.
Lager for flytende gjødselvare skal ha tette konstruksjoner i golv, vegger, porter, luker, uttappingsrør, spjeld med mer. Landkummer skal i tillegg ha tak eller flytende dekke. Gjødseldammer skal ha tett bunn.
Lager for fast strøblandet gjødselvare som har flytende overskudd, det vil si mindre enn 25 prosent tørrstoff, skal lagres på tett bunnplate og skjermes med tette kanter. Bunnplaten skal ha fall til sluk og tett oppsamlingsskum for sigevann fra gjødselvaren
Gjødselvarer med mer enn 25 prosent tørrstoff, og som omdannes til jord under lagringsperioden, kan lagres direkte på bakken. Slike hauger skal skjermes mot overflatevann. Kommunen kan stille krav om skjerming mot nedbør.
Utendørs drift på talle eller utegarder må innrettes slik at gjødsel kan fjernes på en enkel måte fra foringsplasser, hvileplasser og eventuelle trafikkarealer mellom disse. Overskudd av væske skal samles opp og lagres dersom det kan medføre fare for forurensning.
Lager for husdyrgjødsel skal ha tilstrekkelig kapasitet slik at gjødsla kan lagres fram til spredning i den tillatte perioden. Lageret må i tillegg ha kapasitet til å oppbevare eventuell gjødsel som måtte ligge igjen i lageret etter siste utkjøring.
Spredning av gjødselvarer av organisk opphav er kun tillatt i perioden 15. februar til 1. november. Det er ikke tillatt å spre gjødselvarer på snødekket eller frossen mark.
Kommunens virkemidler
Når kommunen får kjennskap til ulovlig lagring eller mulig forurensning fra husdyrgjødsel kan de bruke forurensingsloven og folkehelseloven for å kreve tiltak.
Informasjon om bruk av forurensningsloven finner du på Miljødirektoratets nettside: Forurensningsloven: Kommunens bruk av virkemidler.
Virkemidlene i forurensningsloven
- Pålegge opplysninger.
- Pålegge undersøkelser.
- Kommunen kan gjøre tilsyn og har rett til granskning.
- Pålegge tiltak til den ansvarlige for å forhindre eller stanse forurensningen. De kan også pålegge å avbøte skader og ulemper som skyldes forurensningen.
- Ilegge tvangsmulkt dersom den som er ansvarlig for forurensning ikke overholder plikten til å unngå fare for forurensning.
- Om nødvendig, iverksette umiddelbar gjennomføring av tiltak for den ansvarliges regning.
Det er åpnet for at kommunen kan gi dispensasjon fra kravene i gjødselvareforskriften i særskilte situasjoner.
Skadepotensialet fra gjødselutslipp
Akutt forurensning fra gjødsel kan spre seg raskt og kan gjøre stor skade.
Miljødirektoratet rapporterer at de siste fire årene har 7,5 millioner liter husdyrgjødsel havnet i naturen på grunn av akutt forurensing fra landbruket. Dette har ført til skader på fisk og bunndyr
Husdyrgjødsel er ofte flytende og finner raskt veien til nærmeste vassdrag. Dette kan føre til fiskedød. Gjødsla forbruker oksygenet i vannet når den brytes ned. Spesielt fiskeyngel og bunndyr kan ikke unnslippe oksygenmangelen som er forårsaket av utslipp av husdyrgjødsla.
Det er også fare for at husdyrgjødsel kan forurense drikkevann.
Statsforvalteren kan gi råd og veiledning
Vi oppfordrer kommunene til å ta kontakt med Statsforvalteren, for råd og veiledning, om dere mottar vanskelige saker.