Matproduksjon er viktig for beredskapen vår
Matproduksjon og matsikkerhet er grunnleggende for vår samfunnssikkerhet.
Matsikkerhet innebærer at befolkningen til enhver tid har fysisk og økonomisk tilgang til nok og trygg mat.
Matproduksjon i hele landet er med på å sikre oss tilgang på mat. I tillegg bidrar matproduksjonen til arbeidsplasser, som er en forutsetning for bosetting i hele landet.
Selvforsyning
I et beredskapsperspektiv bør vi produsere så mye som mulig av den maten vi trenger selv. Regjeringen har et mål om 50 prosent selvforsyningsgrad, korrigert for import av råvarer til fôr.
I 2023 ble selvforsyningsgraden for Norge, i kalorier, beregnet til å være 39 prosent justert for importerte fôrråvarer.
Totalberedskap
Totalberedskapskommisjonens utredning «Nå er det alvor» sier at nok tilgang til mat, trygg mat og næringsrik mat er avgjørende for at vi kan leve et aktivt og sunt liv.
De viktigste forutsetningene for norsk matsikkerhet er kontinuerlig produksjon av mat innenlands, ivaretakelse av produksjonsgrunnlaget og et velfungerende internasjonalt handelssystem.
Vår matberedskap er lav, mye fordi vi har lite produktive arealer. Det er derfor viktig å ta vare på arealene som egner seg til jordbruk og kompetansen som kreves for å drive jorda effektivt.
Mat til mennesker og dyr
Matproduksjonen krever arealer som mest mulig effektivt kan gi menneskemat eller dyrefôr. Korn er en svært viktig del av det norske kostholdet, og også som ingrediens i kraftfôr.
Arealer som er egnet for matkorndyrking, men også for dyrking av fôrkorn, har stor betydning for nasjonal matproduksjon og selvforsyningsgrad. I dag er jordbruksarealet i Nordland benyttet til grasproduksjon, potet og grønnsaker og bær.
Matsikkerhet handler også om trygg mat. Norge er det landet i Europa som bruker minst antibiotika husdyrholdet. Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier svært lav etter målretta innsats fra bønder og myndigheter gjennom mange år.
Områdene i Nordland egner seg godt til grasproduksjon og beite, og dermed også husdyrproduksjon, spesielt med drøvtyggere som storfe, geit og sau.
Skal vi styrke beredskap gjennom økt selvforsyning med nok og trygg mat må vi også ta vare på matjorda og beiteområdene i fylket.
Jordvern i Nordland
Jordvern betyr vern av arealer med dyrka og dyrkbar mark, og av jordsmonnet. Jordvernet vurderes ut fra de verdier jordsmonnet og jordbrukslandskapet har for natur og samfunn; for å dyrke mat, opprettholde naturmangfold, regulere vannets kretsløp, binde karbon og skape verdier, arbeidsplasser og gode lokalsamfunn.
Dette er den sjette og siste artikkelen i en serie om jordvern som vi har laget i forbindelse med at vi skal rullere Strategisk plan for jordvern i Nordland.
- Første artikkel: Jordvern sikrer matjord for framtida
- Andre artikkel: Skal vi bygge på matjorda vår?
- Tredje artikkel: Dyrka jord gir mat til mennesker og dyr
- Fjerde artikkel: Du som eier dyrka jord, må drive den
- Femte artikkel: Matproduksjon i hele landet