Høring av søknad om utfylling i sjø ved Laksågaosen i Sørfold kommune – Statens vegvesen
- Høringsfrist:
- 17. januar 2025 23:59
Statens vegvesen har søkt Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av stein ved Nordfjorden i Sørfold kommune. Tiltaket ønskes gjennomført for å håndtere overskuddsmasser fra tunneldriving i forbindelse med prosjektet E6 Megården – Sommerset.
Bakgrunn
Som følge av tunneldriving av nye tunneler langs E6 vil det oppstå et overskudd av masser. Statens vegvesen har søkt Statsforvalteren om tillatelse til å fylle ut inntil 460 000 m3 sprengsteinmasser fra tunelldrivingen i en delvis isolert vannforekomst på innsiden av Fv7504 i Sørfold like sørvest for Laksågaosen naturreservat. Område for utfyllingen er anslått til 46 390 m2. Vannforekomsten ble avskåret fra resten av Nordfjorden ved bygging av fylkesveien, men er i dag fortsatt klassifisert som en del av brakkvannsdeltaet i utløpet av Laksåga. Tidevann siver igjennom vegfyllingen, så det er noe vannutskiftning mellom vannforekomstene.
Massene skal transporteres til tiltaksområdet med lastebil og dumpes direkte i utfyllinga. Det er ikke anslått hvor lang anleggsperioden vil bli, da utfyllingen er et av flere tiltenkte permanente masselagre for masser som kommer fra tunelldriving i forbindelse med utbedring av E6. Kapasiteten på dette masselageret er 460 000 m3 anbrakte masser, og vil avsluttes når det er fylt opp. Prosjektet E6 Megården – Sommerset er forventet å vare ut 2031. Utfyllingen skal til slutt tildekkes med vegetasjons- og jordmasser for å danne et grunnlag for naturlig revegetering.
Utfyllingen vil først skje i form av en sjete, før øvrige masser fylles innenfor denne. Tiltakshaver opplyser også at de skal bruke siltgardin under utfyllingen for å minske partikkelspredningen fra tiltaket.
Naturverdier
Nordfjorden er en del av et større område registrert som nasjonalt viktig gyteområde for torsk. Området er også en del av et brakkvannsdelta av stor verdi for naturmangfoldet. Tiltaket innebærer at store deler av den isolerte vannforekomsten fylles ut, men vil kun påvirke en mindre del av selve brakkvannsdeltaet. Det er registrert hekkelokaliteter for fugler av nasjonal forvaltningsinteresse i naturreservatet, og gjort observasjoner av næringssøkende fugl i deltaet. Det er sannsynlig at arealet som ønskes brukt som masselager også brukes til næringssøk.
Tiltakshaver vurderer at tiltaket ikke vil ha målbar negativ påvirkning på gyteområdet, da Fv7504 separerer utfyllingsområdet fra Nordfjorden. Konsekvensutredningen for naturmangfold som ble utført i forbindelse med detaljregulering av området fraråder utfylling der, da det vil ha en negativ innvirkning på en verdifull naturtype og funksjonsområde for rødlistede arter.
Allmenne interesser
Tiltaksområdet i seg selv brukes ikke til friluftsliv eller andre allmenne interesser, men dalføret fra Nordfjorden til Lakshola er imidlertid mye brukt til fiske og som innfallsport til Rago nasjonalpark, og er klassifisert som et svært viktig friluftsområde. Øyra camping ligger også like ved tiltaksområdet. Det er ventet at tiltaket vil medføre en del støy og trafikk, samt oppvirvling av støv fra utfyllingsmassene. Tiltakshaver oppgir at det kan være aktuelt å sette begrensning i når på året anleggsarbeidet kan foregå, og sier at det vil bli lagt vekt på samarbeid med Øyra Camping for å redusere negative konsekvenser under anleggsfasen. Det skal blant annet etableres et trafikklyssystem langs deler av veien forbi tiltaksområdet for å bedre trafikksikkerheten.
Forurensning og avbøtende tiltak
Det er ikke utført sedimentundersøkelser i tiltaksområdet. Det er ingen historiske forurensningskilder i området, men området er preget av trafikk og redusert vannutskiftning. For å minimere miljøpåvirkning vil tiltaket inkludere bruk av siltgardiner og etablering av sjete før utfylling. Tiltakshaver skal også tilstrebe at nitrogenforbindelser og støv vaskes av massene, men oppgir at dette kan bli utfordrende da det er få områder som er egnet til dette nært tiltaket. Tiltaket vil også inkludere revegetering av det ferdige masselageret.
Høring
Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 17. januar 2025. Merk med referansenummer 2024/2648.
- Høringsfrist:
- 17. januar 2025 23:59
Kontaktpersoner
-
Dag Gjetø
Tlf: 75 54 78 99