Ærfuglvoktere fikk pris

Turid og Jakob Guttormsen fikk mandag 3. desember tildelt Kulturlandskapsprisen Nordland 2012.  De får prisen for den store innsatsen de gjør for å verne om hekkende ærfugl på gården Holmholmen i Hemnes kommune.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.12.2012
Prisen er satt opp av Fylkesmannen i Nordland, og det er Landbruksforum Nordland som er jury for prisen. Utmerkelsen består av et bilde laget av en nordlandskunstner og en ljå.
- Fylkesmannen ser svært positit på det arbeidet Turid og Jakob Guttormsen gjør, understreket prisutdeler fylkesmann Hill-Marta Solberg.
- De utfører sitt arbeide med kunnskap, kjærlighet og stort engasjement.Turid og  Jakob Guttormsen fikk overrakt Kulturlandskapsprisen for 2012 for sitt arbeid med å verne hekkende ærfugl på Holmholmen.
 

En livsstil

- Dette er en stor ære, takket Jakob Guttormsen.
- For oss er dette en livsstil, mer enn en jobb. Vi bor tre mil unna Holmholmen, men hver april pakker vi sakene våre og flytter til fuglene. De har behov for konstant beskyttelse, forklarte han.
Guttormsen fortalte at Ea (Ærfuglen) er utsatt for rovdyr, da den hekker på bakken.
- Den vil ikke hekke i hus. Vi har forsøkt, men EA legger seg heller ved siden av.

Formålet med prisen er å sette fokus på landbruket sin viktige rolle som forvalter av kulturlandskapet og bærer av tradisjoner. Det var blant annet Hemnes kommune som foreslo Turid og Jakob Guttormsen som kandidat til prisen.

 

Landbruksforumet har gitt følgende begrunnelse for utvelgelsen:

Jordbrukets kulturlandskap er mangfoldig og inneholder blant annet flere verdifulle naturtyper, som blomsterrike slåtteenger og kystlyngheier fulle av røsslyng. Samtidig er flere arter helt avhengige av et åpent og variert jordbrukslandskap. Noen arter og bestander trenger også vår hjelp hvis de skal kunne klare seg videre.

Ea legger reir på bakken, og er derfor svært utsatt for bl.a. oter, mink, ørn og måser. Som fuglevoktere viderefører Turid og Jakob Guttormsen en mangeårig tradisjon ved å beskytte ærfuglen i hekkesesongen, og samle dun fra reirene når hekkingen er avsluttet. Prismottakerne forvalter ærfuglen med kunnskap, kjærlighet og stort engasjement. Takket være deres innsats er hekkebestanden på Holmholmen i vekst og utgjør nå mer enn 400 hofugl.

Gjennom tildelingen ønsker Landbruksforum Nordland å hedre Turid og Jakob Guttormsen for denne innsatsen. Arbeidet som de utfører bidrar også til å synliggjøre verdiene i et mangfoldig og velskjøttet kulturlandskap, og er til stor inspirasjon for alle som er opptatt av å ta vare på artsmangfoldet.

Om Landbruksforum Nordland

Landbruksforum Nordland er et rådgivende organ for Fylkesmannen i Nordland i saker knyttet til miljø og kulturlandskap på landbruksområdet. Forumet består av representanter for KS Nordland, Nordland Bondelag, Nordland Bonde- og Småbrukarlag, Nordland fylkeskommune, Sametinget, Allskog, Norsk Landbruksrådgiving Nord og Fylkesmannen i Nordland.

Vi gratulerer prisvinnerene!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.