Naturtypekartlegging 2024

Sandebukta landskapsvernområde.
Sandebukta landskapsvernområde. Foto: Birgit Brosø.

Statsforvalteren Vestfold og Telemark vil med dette informere om at det skal kartlegges naturtyper i utvalgte områder i løpet av perioden fra mai til oktober 2024.

Publisert 13.05.2024

Hvorfor kartlegger vi naturtyper?

Kartleggingen er en langsiktig, nasjonal satsning for å bedre kunnskapsgrunnlaget om norsk natur i regi av Miljødirektoratet. Målet med kartleggingen er å få på plass god informasjon om naturen som kan brukes iblant annet arealplanprosesser. Vi trenger denne informasjonen for å vite hva som skal tas hensyn til og for å sikre en effektiv og forutsigbar arealplanprosess. Kartleggingen kan også være nyttig for grunneiere som ønsker å søke tilskudd til tiltak for truet natur og kulturlandskapet.

Hvordan skal områdene kartlegges?

Kartleggingen vil foregå på land etter et standardisert system som heter Natur i Norge (NiN). At et område vil bli kartlagt innebærer i praksis at konsulenter på oppdrag for Miljødirektoratet undersøker områdene som skal kartlegges til fots og leter etter de 111 naturtypene fastsatt i instruksen. Dersom kartleggerne finner en naturtype, vil de registrere omfanget av naturtypen og ta bilder av naturtypen. All registrering skjer via nettbrett i Miljødirektoratet sin egen app "NiNapp". I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å ta med små mengder plantemateriale for nærmere undersøkelser og identifisering av arter.

Hva skal kartlegges?

Ikke all natur kartlegges. Hvilke naturtyper som skal kartlegges er fastsatt i kartleggingsinstruksen for 2024 som er utgitt av Miljødirektoratet og denne inkluderer 111 ulike naturtyper. De fleste av disse naturtypene er rødlistet i Norge, mens resten av naturtypene skal kartlegges fordi de er viktige leveområde for trua og nær trua arter.

Du kan lese mer om de ulike naturtypene på denne nettsiden: Naturtyper etter Miljødirektoratets instruks - Miljødirektoratet

I år kartlegges det i alle landets fylker og arealet som skal bli undersøkt utgjør hele 1410 km2. Områdene som skal kartlegges kan inneholde både innmark og utmark. Miljødirektoratet har en offentlig side som viser alle områder som skal kartlegges i år, se NiN Offentlig Visning (arcgis.com). Resultatene fra kartleggingen vil bli tilgjengelig for alle via Naturbase våren 2025.

Områder som skal kartlegges i våre fylker:

  1. Holmestrand innland, Holmestrand og Tønsberg kommuner
  2. Andebu – Ramnes, Sandefjord og Tønsberg kommuner
  3. Sandebukta øst, Holmestrand kommune
  4. Møsvasstangen, Vinje og Tinn kommune
  5. Rauland, Vinje kommune

Se kartvedlegg med avgrensning av områdene på høyre side.

De tre første områdene skal kartlegges av Biofokus og de to siste skal kartlegges av Natur og Samfunn AS.

Statsforvalteren sender i disse dager ut et orienteringsbrev til grunneiere som berøres av kartleggingen. 

 

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontakt oss

Fagsjef Natur:
Arne Christian Geving
Telefon 33 37 23 51 / 90 04 39 15

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no


All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding