Den utsatte gjedda i Hengeltjønn skal fjernes
Miljødirektoratet har vedtatt at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark får tillatelse til å gjennomføre bekjempelsestiltak med CFT-Legumin for å fjerne den fremmede arten gjedde i Hengeltjønn i Fyresdal. Tiltaket skal utføres i samarbeid med Veterinærinstituttet, og vil gjennomføres i uke 36.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark søkte om tillatelse etter forurensningsloven og laks- og innlandsfiskeloven til rotenonbehandling av Hengeltjønn, Småtjønnane og Stemtjønn i Fyresdal kommune. Etter gjennomført høring har Miljødirektoratet behandlet søknaden, og har i vedtak av 21. august 2024 gitt tillatelse til tiltaket.
Se Miljødirektoratets vedtak i lenka til høyre.
Fremmed, uønsket art
I ferskvannssystemer regnes introduksjon og spredning av fremmede arter som den største trusselen mot naturmangfoldet. Det er nødvendig å sette inn forebyggende tiltak mot ytterligere spredning av fremmede ferskvannsorganismer og utryddingstiltak der dette er vurdert som nødvendig. Dette gjelder særlig for populasjoner med potensial for ytterligere spredning. Tiltak mot fremmede skadelige organismer i Norge er viktig for å nå målet om å stanse tapet av det biologiske mangfoldet, slik vi er forpliktet til gjennom FN-konvensjonen om biologisk mangfold (Convention on Biological Diversity).
I følge Artsdatabankens Fremmedartsliste 2023 (tidligere Svartelista), er gjedde regionalt fremmed i Telemark. I 2016 ble det rapportert om fangst av Gjedde i Hengeltjønn i Fyresdal, en innsjø som ligger 676 moh. De nærmeste kjente forekomstene av gjedde er i Norsjø i nedre deler av Telemark, samt i vann i Arendalstraktene. Forekomsten i Hengeltjønn er derfor en såkalt øypopulasjon, noe som gir den prioritet i bekjempelsesarbeidet. En annen viktig årsak til prioriteten er at Hengeltjønn drenerer til Nidelvvassdraget, som er ett av Agders viktigste laksevassdrag. Det vil være svært uheldig om gjedda spredte seg nedstrøms i vassdraget, fordi den vil kunne forrykke balansen i økosystemene der.
Utbredelse av gjedde på sørøstlandet (Hengeltjønn ringet i rødt). Kilde: Skjermdump fra Artskart (Artsdatabanken)
CFT-Legumin (rotenon) er eneste reelle mulighet
Erfaringsmessig har utfiskingsforsøk med garn eller andre fangstmetoder vist seg fånyttes, og behandling med CFT-Legumin (rotenon) er det eneste reelle alternativet for å sikre at man lykkes. Rotenon er en plantegift, virker på cellenivået. Rotenon er svært giftig for fisk fordi gjellene tar opp stoffet umiddelbart. Fugler og pattedyr påvirkes ikke av rotenon både tilført gjennom munnen og huden i de konsentrasjoner som benyttes ved rotenonbehandlinger. For pattedyr og mennesker er det kun direkte innånding av stoffet som er giftig.
Rotenon brytes ned raskt, og på grunn av uttynningseffekten vil behandlingen ikke påvirke fisk og annen fauna nedover i vassdraget. Nesvatn ligger 1,2 km i luftlinje fra utløpet av Hengeltjønn, og vil ikke har forringet vannkvalitet.
Gjedde fanget i Hengeltjønn. Foto: Per Øyvind Gustavsen.
Rollefordeling under behandling av Hengeltjønn
Veterinærinstituttet er utførende enhet for alle myndighetspålagte rotenonbehandlinger i Norge, og sitter på betydelig kompetanse på området. Allerede i 2023 var Veterinærinstituttet til stede og kartla dyndeforholdene i Hengeltjønn, Stemtjønn og Småtjønnane med ekkolodd. Dette er vesentlig for å beregne dosering og legge en behandlingsstrategi.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er initiativtaker og ansvarlig for søknadsprosess, administrasjon og informasjonstiltak. Fiskeforvalter vil være til stede under gjennomføringen, og delta i arbeidet.
Bekjempelsestiltaket vil foregå i uke 36.
Hengeltjønn. Foto: Per Øyvind Gustavsen.
Kontaktpersonar
-
Irvin Kilde
Tlf: 35 58 61 86 / 93 03 60 13