Autorisasjon plantevern- og gnagermidler
Alle som vil forhandle, kjøpe eller bruke plantevernmidler i yrkesmessig sammenheng, må ha et autorisasjonsbevis (sprøytesertifikat). Det gjelder bønder og andre yrkesgrupper.
Det er nå etablert en autorisasjonsordning slik at bønder som har autorisasjonsbevis for bruk av plantevernmidler, kan ta et tilleggskurs for bruk av enkelte gnagermidler på egen eiendom.
Autorisasjonskurs høsten 2024
Så langt er det ikke planlagt autorisasjonskurs i plantevern i Telemark og Vestfold høsten 2024, men Norsk Landbruksrådgiving (NLR) skal holde kurs i Buskerud i oktober.
Se lenker under for mer informasjon og påmelding:
- Kurs i autorisasjon plantevern – fornying
- Teoridag på teams 30. oktober
- Eksamen på Buskerud vgs, Åmot, 7. november
- Kurs i autorisasjon plantevern – grunnkurs 31. oktober 2024
- Teoridag på teams 31. oktober
- Praksisdag på Buskerud vgs, Åmot, 7. november
- Eksamen på Buskerud vgs, Åmot, 7. november
Om plantevernkursene
De som skal fornye vil få brev fra Statsforvalteren. Mattilsynet har e-læringskurs slik at det skal være mulig å ta fornyingskurset og avsluttende oppgave via internett. Kurset tilbyr tre fordypinger: Korn, Grovfôr og Grøntanlegg. Mer informasjon om nettbasert kurs for fornying av plantevernmiddelautorisasjon hos Mattilsynet.
Det er også et tilbud om klasseundervisning med obligatorisk oppmøte (2 kvelder, se kursoversikten ovenfor). Det er et kurs på 7 timer i tillegg til at man tar en prøve/oppgave på 1 time som må bestås.
Grunnkurs
Et førstegangskurs skal ha en teoridel på 12 timer, en 7 timers praksisdag og avsluttende eksamen som må bestås. Foreløpig er det ikke tilbud om e-læring for grunnkurset. Grunnkurset må derfor fortsatt gjennomføres med undervisning 4 kvelder og obligatorisk oppmøte. Prisen for grunnkurs bestemmes av den enkelte kursarrangør.
Autorisasjonsbevis
Etter at oppgave eller eksamen er bestått, vurderer landbrukskontoret i kommunen om kandidaten har yrkesmessig behov for kjøp/bruk av plantevernmidler og registrerer dette i autorisasjonsdatabasen. Mattilsynet utsteder autorisasjonsbeviset. Autorisasjonsbeviset gjelder i 10 år fra avlagt eksamen/oppgave.
Statsforvalterens landbruksavdeling er ansvarlig for at det arrangeres kurs og gjennomføres eksamen/prøve. Statsforvalteren retter og registrerer beståtte eksamener/prøver i autorisasjonsdatabasen og sender ut eksamensbevis.
For kontakt av kursarrangør og påmelding: | |
Bygdevis (Telemark Bondelag) Turid Stalsberg Mobilnr. 916 26 113 |
Elisabeth Larsen (Vestfold Bondelag) elisabeth.larsen@bondelaget.no Mobilnr.: 932 30 646 Grønt Fagsenter, Gjennestad i Stokke. |
Les mer om plantevern og autorisasjonsordningen på Mattilsynets nettsider.
KURS I BRUK AV SMÅGNAGERMIDLER
Personer som eier og/eller leier en landbrukseiendom kan få autorisasjon for å bruke enkelte gnagermidler.
Det er nå etablert en autorisasjonsordning slik at bønder som har autorisasjonsbevis for bruk av plantevernmidler, kan ta et tilleggskurs for bruk av enkelte smågnagermidler på egen eiendom.
Autorisasjonen skal benyttes til å bekjempe mus/rotter på egen eller leid landbrukseiendom, Veksthus anses å inngå her. Gnagermidlene kan bare brukes i og rundt bygninger, ikke for å beskytte planter/avlinger i f.eks. åker. Hvilke preparater som vil være omfattet av ordningen vil fremgå på gnagermidlenes etiketter.
Se Grønt fagsenter for mer informasjon om kurs i bruk av smågnagermidler.
Kontaktpersonar
-
Anne Aasdalen
Tlf: 35 58 62 72