Landbruksregisteret, rapporter og brukertilgang

Vedlagt følger informasjon fra Landbruksdirektoratet om produsentnummer for hobbyforetak, og ny brukertilgang for å hente ut rapporter om dødsbo, landbrukseiendom og eiere fra Landbruksregisteret.

Publisert 31.10.2024

Brev fra Landbrukdirektoratet 31.10.2024:

1. Hobbyprodusenter av honning

I forbindelse med at Landbrukets Dataflyt overtok generering av produsentnummeret for et år siden informerte vi om at det ikke lenger skal registreres fiktive foretak for hobbyprodusenter i Landbruksregisteret, såkalte uregid’er.

Det viser seg at vi inntil videre må gjøre et unntak for hobbyprodusenter av honning. Grunnen til det er at det kreves KSL revisjon også for hobbyprodusenter som skal levere honning til Honningcentralen, og for å få KSL må produsenten være registrert hos stiftelsen Norsk Mat med en landbrukseiendom.

Hobbyprodusenter produserer ofte på eiendommer som ikke er landbrukseiendommer, og vi ønsker ikke å registrere vanlige boligeiendommer som landbrukseiendommer i Landbruksregisteret. Derfor skal hobbyprodusenter som skal levere honning til Honningcentralen registreres med uregid som knyttes til fiktiv landbrukseiendom i Landbruksregisteret. Dette gjelder altså inntil vi gir ny beskjed.

For andre type hobbyprodusenter skal det ikke opprettes uregid. Disse kan ta kontakt med Landbrukets Dataflyt for å få registrert produsentnummer på sitt fødselsnummer. De trenger dermed ikke hobbyforetak eller landbrukseiendom.

Norsk Mat er i ferd med å utvikle en løsning som gjør at det ikke vil være nødvendig for hobbyprodusenter å være knyttet til en landbrukseiendom i Landbruksregisteret. Når den er på plass vil vi gi beskjed.

Honningprodusenter som skal søke tilskudd må registreres med vanlig foretak i Enhetsregisteret og Landbruksregisteret, som før.

2. Driftssenterknytning og produsentnummer

Genererering av produsentnummer skjedde tidligere i Landbruksregisteret ved at et foretak ble knyttet til en landbrukseiendom, dvs. at det ble etablert en driftssenterknytning. Det samme gjelder også nå etter at Landbrukets Dataflyt har overtatt generering av produsentnummeret. Når en driftssenterknytning etableres mellom et foretak og en landbrukseiendom i Landbruksregisteret genereres det også i dag et produsentnummer, men dette skjer hos Landbrukets Dataflyt.

Vi vil derfor presisere at praksisen med å opprette driftssenterknytninger i Landbruksregisteret skal gjøres som før for at produsentnummer skal genereres.

Når driftssenterknytning er etablert i Landbruksregisteret kan produsentnummeret finnes etter maksimum en time hos Landbrukets Dataflyt på følgende nettside: https://produsentnummer.prodreg.no/

Her kan man slå opp på regulære foretak. Dersom det gjelder knytning mellom uregid og landbrukseiendom må man ta kontakt med Landbrukets Dataflyt på annen måte da det ikke er mulig å slå opp på uregid på denne nettsiden. Kontaktinformasjon for Landbrukets Dataflyt kan man finne på https://www.landbruketsdataflyt.com/ 

3. Nye rapporter i Landbruksregisteret

Etter at rapportene i LIB er blitt avviklet har vi laget noen nye rapporter der man kan finne data fra Landbruksregisteret:

  • Landbrukseiendom – oversikt over landbrukseiendommer med arealer og koordinater
  • Eiere av landbrukseiendommer – oversikt over eiere av landbrukseiendommer
  • Dødsbo – oversikt over døde eiere av landbrukseiendommer etter en gitt dato

Det er mulig å laste ned datasett fra disse rapportene for egen kommune/fylke/hele landet.

For å få tilgang til rapportene må man ha rollen RAPPORTER for å få opp rapportene som menyvalg, samt roller for de enkeltrapporter man ønsker tilgang til. For de ovenfor nevnte rapporter er det følgende roller:

  • RAPPORTER_DOEDSBO
  • RAPPORTER_LBREIENDOM
  • RAPPORTER_LBREIERE

Ansatte i kommunene som har behov for tilgang, må be sin overordnede kontakte brukeradministrator hos SF (Sanela Jacobsen eller Unni-Lill Dørum) for å få tildelt tilgang.

4. Rapporter på data.norge.no

På Difis sider data.norge.no har Landbruksdirektoratet opp gjennom årene lagt ut en rekke datauttrekk som er allment tilgjengelige. Difi har nå lagt ned datahotellet der datauttrekkene er lagret, så vi har derfor vært nødt til å lagre uttrekkene på annen måte. Disse ligger nå lagret på Landbruksdirektoratet Github, https://github.com/LandbruksdirektoratetGIT/opendata 

Det blir da et annet grensesnitt for brukerne, men det er fortsatt mulig å laste ned datasettene.

Det er fortsatt også mulig å aksessere datasettene fra data.norge.no – man blir da sendt videre til direktoratets Github.

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.