Flytting mellom beiteområder må godkjennes selv om det er erklært beitekrise

Vær oppmerksom på at en erklært beitekrise ikke automatisk videreføres fra vinterbeite til vår-, høst- eller sommerbeite, selv om det er erklært beitekrise i et annet område.
Dersom det oppstår dårlige beiteforhold i området flokken har flyttet til, må reineier selv melde fra om dette og be om befaring av området.
Tidlig flytting til vår-, høst- eller sommerbeite
Reindriftsutøvere som ønsker å flytte til vår-, høst- eller sommerbeite før beitetidsbestemmelsene i bruksreglene tillater, må søke om dispensasjon fra Statsforvalteren.
For mer informasjon, ta kontakt med Statsforvalteren sitt postmottak (sftfpost@statsforvalteren.no) eller ditt lokale reinbeitedistrikt. Den fulle oversikten over alle reinbeitedistrikt, finnes her.
Metodikk for fastsetting av beitetilgjengelighet i tilfeller der befaring ikke gjennomføres
Under følger et utkast til metodikk for å fastslå beitetilgjengelighet i tilfeller der befaring ikke kan gjennomføres, eller at kriseberedskapsutvalget vurderer at det ikke er nødvendig med befaring.
I de tilfellene hvor befaring av forskjellige årsaker ikke blir gjennomført, er Statsforvalteren/kriseberedskapsutvalget avhengig av at tilsvarende registreringer foretas av en annen part. Dette vil med stor sannsynlighet være medlemmer i det aktuelle reinbeitedistriktet.
Disse registeringene må da foretas på en måte som gir Statsforvalteren/kriseberedskapsutvalget tilfredsstillende dokumentasjon til å vurdere beitetilgjengeligheten.
Registreringer foretas på følgende måte;
- Filme/bilde GPS for å fastslå dato, tid og sted.
- Filme/bilde at man graver seg ned til beitet med foten.
- Filme/bilde snødybden med eventuelle islag.
- Filme/bilde omgivelsene rundt.
- Filmingen/bildet må foregå i dagslys for å få tilfredsstillende kvalitet.
Dersom Statsforvalteren/kriseberedskapsutvalget allerede har vært på befaring i området, er det ønskelig at registreringene foretas på de samme punktene så langt dette er mulig. Antallet sjekkpunkter i distriktet avgjøres etter avtale med Statsforvalteren.
Statsforvalteren/kriseberedskapsutvalg skal analysere filmene opp imot tilgjengelige værdata, samt samtaler med det aktuelle distriktet. Tilgjengeligheten klassifiseres etter gradering redegjort for i «Metodikk for fastsetting av beitetilgjengeligheten i felt». Statsforvalterens vurdering drøftes med distriktet før vedtak i kriseberedskapsutvalget.
Kontaktpersonar
-
Nils-Ánte Triumf
Tlf: 78 48 46 02 -
Torhild Gjølme
Tlf: 78 95 05 94 / 96 23 70 79