Kan ikke utelukke fugleinfluensa i år

Innsamling av døde krykker i Vadsø
Dette var situasjonen flere steder i Øst-Finnmark i 2023. Det kan ikke utelukkes nye tilfeller av fugleinfluensa i år, og kommunene må være forberedt. Foto: Jan Harald Tomassen / Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Tusenvis av døde fugler ble i 2023 plukket opp langs strendene i Øst-Finnmark. Nye utbrudd i år kan ikke utelukkes. Her får du gode råd for håndtering av døde fugler - og hvem du skal ta kontakt med!

Publisert 25.06.2024, Sist endra 25.06.2024

Folkehelseinstituttet vurderer risikoen for smitte til mennesker som svært lav. Dette gjelder også i områder der det blir funnet døde fugler og det er påvist fugleinfluensa hos villfugl.

Les mer om dette: Råd for å forebygge smitte med fugleinfluensa til mennesker (fhi.no)

Finner du døde eller syke fugler eller dyr så kan du melde fra her: Varsle Mattilsynet

Kommunene kan ta kontakt med Mattilsynet direktet på telefon 22 40 00 00 eller postmottak@mattilsynet.no med spørsmål om fugleinfluensa.

Mattilsynets pressetelefon: 469 12 910

Råd til befolkningen om fugleinfluensa

Informasjon om fugleinfluensa finner du på Mattilsynets hjemmesider: Regler og veiledning om fugleinfluensa

Mattilsynet har også opprettet en egen informasjonsside med svar på vanlige spørsmål fra innbyggerne. Denne siden finner du her: Svar til innbyggere om fugleinfluensa (mattilsynet.no)

Myndighetene samarbeider om håndteringen

Mattilsynet har det overordnede ansvaret for å iverksette tiltak i de hardest rammede områdene. Statsforvalteren understøtter dette arbeidet, og har ansvar for samordning på regionalt nivå. Statsforvalteren er også kontaktledd mellom kommunene og sentrale myndigheter. 

Kilde: Mattilsynet.no

Om sykdommen

Fugleinfluensa (aviær influensa) forårsakes av influensavirus A og er en smittsom virussykdom hos fugler som også kan smitte til andre dyrearter.

Ulike varianter av fugleinfluensavirus fører til sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad. Det er vanlig å gruppere sykdommen i en alvorlig form (høypatogen fugleinfluensa, HPAI) og en mindre alvorlig form (lavpatogen fugleinfluensa, LPAI). Ordet høypatogen betyr at viruset er sterkt sykdomsfremkallende. Hos fjørfe kan den alvorlige formen føre til en dødelighet nær 100 prosent.

Høypatogen fugleinfluensa (HPAI) er en sykdom på nasjonal liste 1. Hvis du har mistanke om sykdommen på dyr, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.

Les mer her.