Søknad om tillatelse til tiltak i sjø i Harstad og Tjeldsund,gjennomseiling Bognes - Tjeldsundet del II

Høyringsfrist:
10. august 2024

Kystverket er gjennom nasjonal transportplan (NTP) tildelt oppdraget Gjennomseiling Bognes-Tjeldsundet-Harstad med innseilinger og søker med dette om tillatelse til mudring og dumping for deler av farledsstrekningen.

Publisert 05.07.2024

Statsforvalteren for Troms og Finnmark skal behandle søknaden etter forurensningsloven. Alle som ønsker, kan komme med en uttalelse til søknaden innen 10. august 2024.

Tiltaket omfatter flere utdypinger langs farleden mellom Lødingen og Harstad. Utdypingene er en del av sikkerhetsforbedrende tiltak som skal sikre en tryggere seilas fra Vestfjorden til Andfjorden, om lag 60Nm (100km) via Tjeldsundet, Harstad og Toppsundet. Tiltaket vil sikre dypgang for fartøy på inntil 9 m og redusere risikoen for grunnstøting langs strekningen.

Denne søknaden omfatter:

 - utdyping Kobbsteinen

- utdyping Steinstiggrunnen

- utdyping Steinsvikflua

- utdyping Ballstadskallen

- deponi Hårvik.

KONSEKVENSUTREDNING OG PLANSTATUS
Det er gjennomført konsekvensutredning for naturmangfold for utdyping av grunnene Kobbsteinen, Steinstiggrunnen, Steinsvikflua og Ballstadskallen og for etablering av sjøbunnsdeponi i Hårvik. Utredningen har samlet eksisterende kunnskap om naturmangfold i området, avdekket manglende kunnskap og innhentet ny kunnskap gjennom feltundersøkelser. Konsekvensutredningen er inndelt i to alternativer:

  • alternativ 1; utdyping av de 4 nevnte grunnene og deponering i Hårvik  sjøbunnsdeponi
  • alternativ 2; utdyping av de 4 nevnte grunnene.

Begge alternativene vurderes mot et nullalternativ som beskriver hva som vil være situasjonen i området dersom tiltakene ikke gjennomføres. Samlet er konsekvens for naturmangfold ved realisering av alternativ 1 vurdert som stor til svært stor negativ konsekvens. I alternativ 2 er konsekvensen for naturmangfoldet vurdert til stor negativ konsekvens.

Detaljregulering for sjødeponi Hårvika og farledstiltak Steinstigrunnen, Tjeldsund kommune, er sendt inn til kommunen for orientering. Planprosessen i Tjeldsund kommune gjennomføres etter plan- og bygningslovens § 3-7, dvs. at Kystverket er gitt mandat til selv å legge planforslaget ut på høring.

Deponeringsløsninger
For å oppnå høyest mulig samfunnsnytte og lavest mulig påvirkning på klima, miljø og natur er det et overordnet mål at overskuddsmassene fra tiltaket skal gjenbrukes. Kystverket har inngått intensjonsavtale med Harstad kommune for levering av masser til Rødskjær og har til hensikt å etablere tilsvarende avtale med Tjeldsund kommune. Det foreligger regulering og utfyllingstillatelse fra Statsforvalter på Rødskjær. Tjeldsund kommune har ønske om å ta imot masser til utfylling av næringsareal Skjærran ved Evenskjer.

I tilfelle det skulle oppstå forhold som er til hinder for å deponere massene i de planlagte strandkantdeponiene nevnt ovenfor, søker Kystverket om tillatelse til etablering av deponi i Hårvik i Tjeldsund kommune og sør for Mågøy i Harstad kommune. Sjøbunnsdeponiene vil ikke bli benyttet dersom man har mulighet til å oppnå gjenbruk av massene.

Uttalelser kan sendes innen 10. august 2024 til

Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Postboks 700
9815 Vadsø

Alle vedleggene til søknaden kan lastes ned som en fil her, eller som separate vedlegg i kolonnen til høyre