Søknad om tillatelse til tiltak i sjø i Harstad og Tjeldsund,gjennomseiling Bognes - Tjeldsundet del I

Høyringsfrist:
10. august 2024

Kystverket er gjennom nasjonal transportplan (NTP) tildelt oppdraget Gjennomseiling Bognes-Tjeldsundet-Harstad med innseilinger og søker med dette om tillatelse til mudring og dumping for deler av farledsstrekningen.

Publisert 05.07.2024

Statsforvalteren for Troms og Finnmark skal behandle søknaden etter forurensningsloven. Alle som ønsker, kan komme med en uttalelse til søknaden innen 10. august 2024.

Tiltaket omfatter flere utdypinger langs farleden mellom Lødingen og Harstad. Utdypingene er en del av sikkerhetsforbedrende tiltak som skal sikre en tryggere seilas fra Vestfjorden til Andfjorden, om lag 60Nm (100km) via Tjeldsundet, Harstad og Toppsundet. Tiltaket vil sikre dypgang for fartøy på inntil 9 m og redusere risikoen for grunnstøting langs strekningen.

Denne søknadenomfatter:

- utdyping Mågøysundet – Harstad kommune

- utdyping Mågøy sør– Harstad kommune

- utdyping Tjuvholmgrunnen – Harstad kommune

- utdyping Småholmgrunnan – Harstad kommune

- utdyping Finngamgrunnen – Harstad kommune og Tjeldsund kommune

- deponi Mågøy sør – Harstad kommune

Omfang

Utdypingsområdene i de nordlige tiltakene varierer i dybde fra -4 m til -10 m og det planlegges å mudre alle områder til -11,3 m (sjøkartnull). Totalt er det estimert om lag 65 447 m3 fordelt på46 267 m3 fjell og 17 430 m3 løsmasser som skal mudres.

Deponeringsløsninger
For å oppnå høyest mulig samfunnsnytte og lavest mulig påvirkning på klima, miljø og natur, er det et overordnet mål i prosjektet at overskuddsmassene skal gjenbrukes. Dersom det skulle oppstå forhold som forhindrer gjenbruk av masser, søker Kystverket om tillatelse til deponering i sjøbunnsdeponi Mågøy sør.

Uttalelser kan sendes innen 10. august 2024 til

Statsforvalteren i Troms og Finnmark
Postboks 700
9815 Vadsø

Alle vedleggene til søknaden kan lastes ned som en fil her, eller som separate vedlegg i kolonnen til høyre