Går sammen for å bli bedre

På kaia i Finnsnes: Torhild Ackermann Mental Helse, Marit Bergh, Seksjonsleder Samhandling og Helsetjenesteutvikling UNN HF/Helsefellesskapet Troms og Ofoten, Marie Varsi Pedersen seniorrådgiver Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Maiken Brevik ass.fylkeslege Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Gaute Strand faglig rådgiver NAPHA, Elin Sivertsen faglig rådgiver NAPHA, Børge Hansen RIO, Gretha Evensen faglig rådgiver NAPHA.

«Bedre i lag» er et satsningsområde for å øke kvaliteten på samhandling innen psykisk helse og rusfeltet. Gjennom 4 samlinger i Troms er det blitt jobbet med lokale utfordringer og tiltak knyttet til samhandling.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 20.06.2023, Sist endra 27.06.2023

I Mai 2023 hadde Statsforvalteren i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid - NAPHA, Helsefellesskapet Troms og Ofoten, spesialisthelsetjenesten, kommuner, Brukerorganisasjonene Mental Helse, RIO og MARBORG, en rundreise i Troms, hvor vi hadde arbeidsseminarer i Harstad, Finnsnes, Tromsø og Sørkjosen.

Seminarene, som vi har kalt «bedre i lag», er en samhandlingsarena hvor ansatte i psykisk helse og rusfeltet i kommuner, spesialisthelsetjeneste og NAV, sammen med brukerrepresentanter på psykisk helse og rusfeltet jobber med å få til bedre samhandling på tvers av tjenester og nivå.

Ikke godt nok

Bakgrunn for satsningen er at samhandlingen mellom nivåene fortsatt ikke er konstruktive og gode nok for at pasientene skal oppleve helhetlige, integrerte og sømløse tjenester, og spesielt gjelder dette pasientgruppen innenfor psykisk helse og rus.

Offentlige utredninger, kunnskapsoppsummeringer og revisjoner viser at velferdstjenestene i mange saker ikke samarbeider god nok, hverken på systemnivå eller individnivå, og i flere av oppdragene til Statsforvalteren er det fremhevet at vi skal rette innsats mot og støtte opp under god samhandling mellom nivåene i helse- og omsorgstjenestene.

Målet med å samle tjenesteapparatet på denne måten var å bidra til at kommunene, spesialisthelsetjenesten og NAV lokalt sammen med fastlegene og brukermiljøene, kunne jobbe med å videreutvikle strukturer og kultur for samhandling.

Hovedmålsetning er at brukere og pasienter med så omfattende psykisk helse- og rus-problematikk at de trenger tjenester fra begge nivå, skal oppleve hjelpeapparatet som helhetlig og koordinert

150 deltakere

På seminarene var det totalt 150 deltakere, både fastleger, ledere, psykologer og andre ansatte i kommunene, spesialisthelsetjenesten og NAV deltok, i tillegg til brukerrepresentanter fra ulike brukerorganisasjoner som Mental helse, RIO, MARBORG, LEVE, Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse – LPS og BIKUBEN regionale brukerstyrte senter.

Samlingene var lagt opp som type arbeidsseminar hvor deltakerne jobbet sammen med konkrete utfordringer for å få på plass enda bedre samhandling og dermed mer integrerte og sømløse tjenester for pasientene. I seminaret hadde vi både fagpåfyll knyttet til samhandlingskompetanse og dialog/gruppearbeid.

Samarbeid Midt-Troms

For å samle tjenestene som samarbeider i det daglige, tok vi utgangspunkt i DPS/SPHR – opptaksområdene med tilhørende kommuner.

Vi har fått gode tilbakemeldinger etter samlingene og det later til at deltakerne opplever dette som en god måte å jobbe på for å få til bedre samhandling.

Vi gjennomførte samme opplegg i 2022 i Finnmark, og vi håper at vi skal få til å gjøre noe liknende også i årene framover, da vi har tru på at denne måten å bistå med kompetanseheving og tjenesteutvikling for tjenestene kan være til stor hjelp.

blobid1.jpg