Svikt i alle undersøkte helseforetak
Et landsomfattende tilsyn viser at pasienter med blodforgiftning ikke fikk antibiotikabehandling innen anbefalt tid. Tilsynet undersøkte aktiviteten i akuttmottakene på sykehus.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Et gjennomgående og alvorlig funn i tilsynet, var at alvorlig syke pasienter med blodforgiftning (sepsis) som trengte rask antibiotikabehandling ikke hadde fått hjelp til rett tid. Dette er pasienter hvor behandlingsforløpet må gå raskt, og hvor det kan stå om liv.
Fylkesmennenes tilsyn ble gjennomført i perioden 2016 – 2017, og er fulgt opp med journalgjennomganger åtte og fjorten måneder etter gjennomførte revisjoner. Siste journalgjennomgang skal etter planen være avsluttet tredje kvartal 2018. Disse gjennomgangene blir gjort for å avdekke om helseforetakene har fått på plass tilstrekkelige forbedringer av praksis, i samsvar med faglige retningslinjer. Mange sykehus har gjort forbedringer etter tilsynene, men tilsynet er enda ikke avsluttet i hele landet.
Det overordnede målet med tilsynet var å undersøke om identifisering, diagnostikk og behandling av pasienter med sepsis og mulig sepsis i akuttmottak var forsvarlig. Pasienter med alvorlige infeksjoner/mulig sepsis og identifisert sepsis er blant de pasienter som er mest avhengige av at akuttmottak fungerer slik de skal; at pasientene får riktig prioritet, at eventuell blodforgiftning blir identifisert og at effektiv behandling kommer raskt i gang.
Fylkesmennene har sammen med deltakende fagrevisorer gjennomført 24 tilsyn (systemrevisjoner) fordelt på 19 helseforetak og ett privat sykehus.