Reindriftsforvaltning hos Fylkesmannen

Den regionale forvaltningen av reindrift ble lagt til Fylkesmannen fra 1. januar 2014. Ordningen med områdestyrer er avviklet, og ansvaret er overført til Fylkesmannen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.01.2014

Overføringen av reindrift til fylkesmannsembetene skal skape styrke og bredde i fagmiljøet, bedre saksbehandlingsrutinene og gjøre det lettere å samordne synspunkter og argumenter.

Reindriftsforvaltningen har arbeidsområder som overlapper eller ligner på oppgaver som Fylkesmannen alt gjør på landbruksområdet. Eksempler på dette er

  •  areal- og plansaker
  •  rovvilt
  • juridiske oppgaver
  • saksbehandling, tilskuddsforvaltning, tilsyn og kontroll, erstatningsordninger
  • næringsutvikling

Reindrift er en viktig bærer av samisk kultur, og utgjør derfor noe mer enn kjøttproduksjon og næringsinteresser. Reindrift danner også grunnlag for kulturell identitet, språk og opprettholdelse av samisk tradisjonskunnskap om naturen. Reindriftspolitikken bygger på en tredelt målsetning om økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft, hvor økologisk bærekraft står særlig sentralt.

Norge er inndelt i seks reinbeiteområder. Fylkesmannen i Finnmark, Fylkesmannen i Troms, Fylkesmannen i Nordland, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har overtatt sakene fra de ulike reinbeiteområdene.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.