Norges aller siste lakrismjeltblåvinge?
Lakrismjeltblåvingen er i ferd med å dø ut. Fylkesmannen i Oslo og Akershus gjør alt de kan for å redde den. Her deler vi historien og fantastiske videosnutter fra redningsaksjonen.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Lakrismjeltblåvingen er én av 16 blåvingearter. Det som er helt spesielt med akkurat lakrismjeltblåvingen, er at den bare er funnet innerst i Oslofjorden. Den har blitt sett på flere øyer i Oslo og Akershus tidligere, men da den ble forsøkt kartlagt i 2007/2008, var alle borte.
- Men det var én mann som ikke gav opp. Roald Bengtson. Han fant en ny lokalitet i 2009, forteller insektforsker Halvard Elven.
Fylkesmannen fikk redningsoppdraget
I 2010 ble sommerfuglen derfor fredet. Fylkesmannen i Oslo og Akershus fikk i oppdrag å utarbeide en handlingsplan, og å gjennomføre tiltak for å redde arten. Sammen med eksperter kom Fylkesmannen frem til at oppal i fangenskap kunne være nødvendig for at arten skal overleve i naturen. I naturen går nemlig de fleste eggene til grunne på grunn av parasitter og rovinsekter, mugg og vanskelige værforhold.
- Vårt håp var at flere av eggene som ble lagt av en hunnsommerfugl under beskyttende forhold i fangenskap, ville overleve og bli voksne, enn om eggene skulle utvikle seg i naturen, forteller Øystein Røsok, rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdelingen.
Fra egg til sommerfugler
Insektforsker Hallvard Elven påtok seg oppdraget med å ale opp sommerfugler. Sommeren 2012 klarte han å finne én befruktet hunnsommerfugl på et hemmelig sted i Oslofjorden. Sommerfuglen la 120 egg i fangenskap. Forskeren lot eggene overvintre ute i egnede bur. I midten av mai 2013 klekte eggene, og larvene måtte finne seg mat. Elven brukte forsommeren til å mate og stelle larvene, som vokste dag for dag.
- For ikke å overlate noe til tilfeldighetene, tok han dem også med seg i ferien sin, forteller Røsok om Elven.
I slutten av juni forpuppet de seg, og klekte som ferdige sommerfugler i begynnelsen av juli.
Se den fantastiske videoen av forpuppingen som Naturhistorisk museum deler:
- Det beste som kunne skje
Resultatet ble over all forventning. Hele 57 voksne lakrismjeltblåvinger ble resultatet. 52 av disse ble satt ut på tre lokaliteter i indre Oslofjord. Flere av sommerfuglene ble sett på lokalitetene flere dager etter utsetting. På en av lokalitetene ble det til og med dokumentert en parring mellom en oppalet hunn og en hann som var vokst opp i naturen.
- Dette var det beste som kunne skje, forteller Røsok.
Mens alle de oppalede individene er søsken, er den ”naturlige” hannen ganske sikkert ikke bror til kjæresten sin. Om de får barn sammen, er disse mindre utsatt for genetiske svakheter enn barn av søsken.
Må vente og se
Nå er håpet at det under snøen ligger egg som overlever i naturen og blir til en ny generasjon lakrismjeltblåvinger.
- Men for at arten skal sikres for fremtiden, må livskraftige forekomster bygges opp flere steder. Vi har fortsatt tro på at oppal er veien å gå, men resultatet avsløres først til sommeren, sier Røsok.
Vil vi se lakrisblåvingen igjen? Vi følger saken, og lover mer informasjon om prosjektet.
Halvard Elven har sikret bilder som viser hvordan sommerfuglen får sin farge før den klekkes:
Jobber for bærekraftighet
Verden opplever i dag et stadig raskere tap av biologisk mangfold. Det er en utbredt oppfatning at det globale tapet av biologisk mangfold i dag er så omfattende at det etter hvert vil undergrave muligheten for en bærekraftig utvikling. I Norge regner man med at over 100 plante- og dyrearter er forsvunnet de siste 150 årene. Norge har som mål å stanse tap av naturmangfold, jf Prop. S (2009-2010) og St.meld. nr. 26 (2006-2007) Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand.
Fylkesmannens miljøvernavdeling har som mål å ivareta naturmangfoldet i Oslo og Akershus, og å sikre de viktigste truete artene og naturtypene.