Kritisk for vierspurven
Det blir stadig færre vierspurver i Norge.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Vierspurven (Emberiza rustica) er en østlig art som hovedsakelig har tilhold langs stilleflytende vassdrag i svært fuktig gran-/bjørkesumpskog i tilknytning til myrer under 550 meter over havet. Svært tuet skogbunn er foretrukket hekkebiotop i slike landskap.
Vierspurven synes å forsvinne fra norske skoger i et urovekkende tempo. Kjetil Hansen har kartlagt utbredelsen av vierspurv i Hedmark i årene 2008, 2009 og 2011-2013, de tre siste årene på oppdrag fra Fylkesmannen. Siden 2008 er bestanden redusert med ca. 85 %. Feltundersøkelser i 2013 resulterte i 11 funn i Hedmark, fordelt på kommunene Trysil og Åmot. Dette tilsvarer en bestand på bare 6-8 par, noe som trolig utgjør den eneste gjenværende hekkebestand i Norge.
Vierspurven er i dag Norges mest truede fugleart. Det finnes ikke lenger noe sammenhengende utbredelsesområde innover i Sverige fra de norske vierspurvområdene i Hedmark. Den raske innsnevringen av artens utbredelsesområde skjer i dag samtidig over hele Skandinavia. Alt tyder på at det er høy dødelighet på trekk og/eller i overvintringsområdene, og ikke svikt i reproduksjonen, som ligger bak artens negative bestandsutvikling. Vierspurv har status som "Sterkt truet (EN)" i Norsk rødliste for arter 2010.