Ny vergemålsforvaltning er i gang

I dag, 1. juli 2013, trer ny vergemålslov i kraft. Den styrker rettssikkerheten til barn og voksne som ikke er i stand til å ivareta egne interesser. Ansvaret for alle landets verger flyttes fra kommunene til Fylkesmannen, og en sentral klage- og tilsynsmyndighet er lagt til Hamar. Overføring av oppgavene gir et godt grunnlag for lik praksis i klagesakene, økt rettslikhet og bedre rettigheter for den enkelte.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 01.07.2013

Vergemålsreformen er også en holdningsreform, og respekten for den enkeltes integritet, verdighet og selvbestemmelse målbærer selve visjonen og verdiene i reformen. Dette henger sammen med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Etter den nye loven skal vergeoppdraget være skreddersydd den enkeltes behov og ønsker.

I dag forvalter det offentlige mellom 10 og 20 milliarder kr på vegne av mindreårige og voksne med oppnevnt verge. Det har vært viktig å etablere en ordning for finansiell forvaltning som ikke medfører ulikhet i avkastning avhengig av hvilken kommune man er bosatt i. Den nye loven regulerer derfor en ordning med en sentralisert forhandlet bankløsning for å sikre like muligheter for plassering av midlene på innskuddskonti, innenfor en ramme av tilstrekkelig trygghet og kontroll. 

Fremtidsfullmakter er en nyskapning i den nye vergemålsloven. Slike fullmakter bidrar til å fremme personers selvbestemmelsesrett også for fremtidige situasjoner, der man for eksempel på grunn av sviktende mental helse ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser. For mange vil det også kunne være viktig å si hvem man ønsker skal være ens representant.  Fremtidsfullmakter er et privatrettslig alternativ til vergemål.


For enslige, mindreårige asylsøkere innføres det en egen representantordning fra 1. juli 2013 gjennom endringer i utlendingsloven. Ordningen innebærer at alle enslige, mindreårige asylsøkere har rett til en representant som skal ivareta barnets interesser i asylsaken. Retten til representant gjelder også for enslige, mindreårige som søker om en begrenset oppholdstillatelse fordi de antas å være utsatt for menneskehandel. 


For mer informasjon, se www.vergemal.no

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.