Samfunnstryggleik og beredskap

Oppdatert 29.05.2024

Alle har eit ansvar for å førebyggje uønskte hendingar og kriser, og å handtere dei viss dei likevel skjer. Vi må ta førebyggjande omsyn i alt frå arealplanlegging i kommunane til HMS-tiltak på den enkelte arbeidsplassen. Som innbyggjar kan du utruste deg til å klare deg sjølv i ei veke.

Statsforvaltaren er eit bindeledd mellom sentrale og lokale styresmakter, og har ei sjølvstendig rolle som pådrivar og rettleiar for arbeidet med samfunnstryggleik og beredskap.

I ein krisesituasjon er politiet, den ansvarlege fagetaten eller kommunen den viktigaste informasjonskjelda til innbyggjarane. Statsforvaltaren kan i ein del tilfelle ta eit samordningsansvar for krisehandteringa på regionalt nivå, for å sikre gode og samordna løysingar mellom aktørane. Fylkesberedskapsrådet er eit viktig forum for å ivareta samordningsansvaret. I rådet deltek leiarar av offentlege beredskapsetatar, kommunar, næringsliv og frivillige organisasjonar. 

Råd om eigenberedskap til deg som er innbyggjar i Noreg

Du er ein del av Noregs beredskap. Vi lever i ei stadig meir uroleg verd - mellom anna på grunn av klimaendringar, krig og digitale truslar. Sjølv om det meste fungerer som det skal i Noreg, må vi vere budde på at ekstremver, pandemiar, ulukker, sabotasje og i verste fall krigshandlingar kan råke oss. 

Direktoratet for samfunnstryggleik og beredskap (DSB) tilrår derfor at flest mogleg er budde på å klare seg sjølv i ei veke i ei krise. Det er fordi kommunar og naudetatar må prioritere dei som ikkje kan greie seg sjølv. 

Korleis vil du og dine næraste klare dykk dersom straumen blir borte ein lengre periode? Kva gjer du viss vatnet forsvinn? Kva viss du ikkje får handla på ei veke?

Finn gjerne også ut kven som kan trenge di hjelp og korleis du kan bidra. Dei grunnleggande behova dei første døgna av ei krise er varme, mat, drikke, legemiddel, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har alt ein god del av det vi treng for å klare oss sjølv ei veke, så det er ofte ikkje så mykje som skal til for å komme helt i mål.

Sikkerhverdag.no har informasjon om kva som bør vere på plass i ditt eige beredskapslager.

Vis meir

E-post til beredskapsstaben:
sfovberedskap@statsforvalteren.no 


28.10.2024

Egenberedskapsuka er i gang

I løpet av denne uka vil alle landets husstander motta brosjyren "Slik bidrar du til Norges beredskap". Fylkesberedskapssjef Christine Huseby Torjussen oppfordrer alle til å lese brosjyren som inneholder viktig informasjon om hva du kan gjøre for å være best mulig rustet i forkant av en eventuell krise.  


10.10.2024

Stor interesse for konferanse om beredskap

- Dette er en viktig konferanse og møtepunkt for alle som jobber med beredskap i kommunene. I år samlet vi 110 deltakere i Asker på konferansen som gikk over to dager, sier fylkesberedskapssjef Christine Huseby Torjussen.


10.09.2024

Hva gjør du hvis du mister mobildekningen?

Det har vært store nedbørsmengder det siste døgnet, og det er fortsatt gult farevarsel for flom i flere kommuner i Buskerud og Akershus. Slike forhold kan føre til bortfall av mobil- eller bredbåndsdekning.


08.09.2024

Nytt farevarsel for deler av Buskerud og Akershus

Varsom.no har oppdatert farevarsel om jord- og flomskredfare, flom og svært mye regn for deler av Buskerud og Akershus.


03.09.2024

Oransje farevarsel - vi hever beredskapen

Varsom.no har oppdatert farevarsel om jord- og flomskredfare, flom og svært mye regn på oransje nivå for det meste av Buskerud.


22.05.2024

Fare for skogbrann - ikke gjør opp ild!

Det er svært tørt mange steder, med fare for gress-, lyng- og skogbrann. Skogbrannfareindeksen er for tiden rød over hele Østlandet.


23.04.2024

Skogbrannsesongen er her - vær varsom!

Det generelle bålforbudet startet 15. april og gjelder frem til 15. september. Nå er det forbudt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og utmark.


18.08.2023

Ekstremværet Hans - svar på spørsmål fra kommunene

Vi får en del spørsmål fra kommunene om følger av ekstremværet Hans som vi svarer ut. Spørsmålene og svar på disse kan gjelde flere kommuner og kan derfor være nyttige for andre å lese. 


16.08.2023

Hvis hjemmet ditt rammes av flom

Å oppleve at hus og eiendom rammes av flom kan være både skremmende og trist. Når vannet trekker seg tilbake, kan det dukke opp mange spørsmål. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget gode råd til de som vender hjem til en bolig som er rammet av flom.


09.08.2023

Vi følger opp konsekvenser av ekstremværet «Hans»

Det er rapportert om hendelser som oversvømmelser, jordras og behov for evakueringer i Oslo og Viken. Selv om regnet avtar, er IKKE hendelsen over.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel