Nye forskrifter om fiske ved utløp til sjø og i anadrome vassdrag

Person som fisker fra land
Foto: Oliver Orskaug/NTB.

Statsforvalteren har fastsatt nye forskrifter om fiske ved utløp av vassdrag med anadrome laksefisk i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, samt forskrift om fiske av innlandsfisk i anadrome vassdrag i Østfold. Forskriftene gjelder fra 1. juni 2024.

Publisert 29.05.2024

Statsforvalteren fastsatte 23.05.2024 ny forskrift om fiske ved utløp av vassdrag med anadrome laksefisk i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Forskriften gjelder fra 1. juni 2024.

Formålet med ny forskrift er å gi anadrome laksefisk nødvendig beskyttelse i et område av sjøen der fisken kan være særlig utsatt for overbeskatning. Forskriften legger vekt på at det skal være mest mulig enhetlige fiskeregler ved utløpet av vassdrag i hele regionen.

Fiskeregler ved utløp av vassdrag

I ny forskrift er det fastsatt fredningssoner der alt fiske er forbudt hele året, samt fredningssoner der fiske er tillatt etter nærmere angitte fiskeregler.

I fredningssonene der fiske tillates, er det innenfor 100-meterssonen (området mellom grense elv-sjø og 100 meter ut i sjøen) kun tillatt å fiske med stang og håndsnøre fra land i den tiden det er åpnet for fiske i det tilhørende vassdraget. Det tillates kun bruk av én stang eller ett håndsnøre per person.

Utenfor 100-meterssonen blir det tillatt å fiske med stang og håndsnøre fra land, båt og på isen. Det settes ikke begrensninger på antall stenger. For vassdragene i Oslo og Akershus tillates fiske fra båt bare i perioden 1. juni til 4.august. Dorging tillates ikke i disse sonene.

Det tillates også fiske etter saltvannsfisk med teiner som er senket slik at fangstdelen til enhver tid står minst fem meter under havoverflata. Saltvannsfisk omfatter fisk som gyter i saltvann, samt krepsdyr og bløtdyr. Det generelle forbudet mot fiske etter torsk i Oslofjorden gjelder også dersom det fiskes med teiner.

Av hensyn til det kommersielle brislingfisket i Oslofjorden, har Statsforvalteren også valgt å tillatte fiske med not i avstand på minst 500 meter fra grense elv-sjø når redskapen blir satt av manntallsførte yrkesfiskere fra merkeregistrerte fartøy.

Fiske av innlandsfisk i anadrome vassdrag i Østfold

I tidligere munningsfredningsforskrift for Østfold, var det tatt inn bestemmelser også om fiske av innlandsfisk i anadrome vassdrag. Statsforvalteren har valgt å skille ut disse bestemmelsene i en egen forskrift. Forskriften gjelder fra 1. juni 2024.

Ny forskrift medfører ikke reelle endringer av bestemmelser i tidligere forskrift. Revisjon av forskriften vil skje på et senere tidspunkt.