Har ikke funnet ut hvor plastpelletsen kommer fra

Plastindustrien i Oslo og Viken hadde frist 24. april på å redegjøre for transport og lagring av plastpellets. Ved fristens utløp har alle svart, men vi har ikke fått opplysninger som avklarer hvor utslippet kommer fra.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.04.2020

– Vi må innse at vi ikke kommer lenger med våre virkemidler, sier seksjonssjef Karsten Butenschøn. Derfor har vi vært i dialog med politiet og overlater til dem å ta saken videre. Politiet vil kunne etterforske bredere og innhente opplysninger fra andre aktører. Det er svært uvanlig at vi ikke vet hvor et utslipp kommer fra og hvem som kan holdes ansvarlig, avslutter han.

Dette er saken

Det var den 16. mars i år at den første meldingen om plastpellets kom til Fredrikstad kommune og til Fylkesmannen. Store mengder hvite pellets hadde drevet i land ved Andersenslippen i Hankøsundet. I dagene og ukene som fulgte ble det rapportert om påslag av plastpellets på stadig flere sydvendte strender på begge sider av Oslofjorden.

Kommunene har sammen med Oslofjorden friluftsråd og frivillige ryddet opp flere hundre kilo plastpellets, men fordi pelletsen raskt er spredd tynt utover et svært stort område antas hoveddelen av utslippet å ikke kunne bli ryddet opp.

Måten plastpelletsen er spredd kan tyde på at utslippet har skjedd i åpen sjø og ikke fra land. Hvis utslippet har skjedd under transport kan pelletsen ha vært på vei til fabrikker i helt andre deler av landet.

Miljøvirkninger

Vi ser alvorlig på utslippet fordi fisk og fugl kan tro at plastpellets er mat. Når fisk og fugl spiser plastpartikler blir mage og tarmsystemet blokkert slik at dyrene ikke får i seg nok mat. Det er trolig vadefugler og planktonspisende fisk som er mest utsatt for å få i seg den aktuelle typen plastpellets.

Det finnes lange tidsserier som viser at det er plastpellets i magen på sjøfugl og fisk. Det har de siste ti-årene vært en positiv utvikling ved at andelen plastpellets i mageinnholdet har gått ned. Dette sees i sammenheng med at mengden annen plast har økt, men også som et resultat av at plastindustrien har redusert sine utslipp av pellets til miljøet.

Det kan ta flere ti-år før pelletsen som er sluppet ut kommer ut av økosystemet. Pellets som blir liggende eksponert på strendene vil males opp av bølger og sand til mikroskopiske partikler som senere spises av mikroplankton og med de samme konsekvensene for plankton-artene som beskrevet for fugl og fisk. Plasten brytes gradvis ned av sollys men det er en svært langsom prosess. Plastpellets som er skylt i land kan ende i tangvollen ved høyvannsbeltet og over tid bli blandet inn i jordsmonnet der solstrålene ikke slipper til.

Hva skjer nå

Uten kjent utslippskilde får vi heller ikke gjennomført et ordinært tilsyn. Vi har i løpet av de siste ukene samlet opplysninger som gjør at vi mener det vil være mulig å finne ut av hvor utslippet kommer fra, men vi har ikke nødvendige virkemidler til å komme til bunns i saken. Fylkesmannen er i dialog med politiet som har iverksatt egen etterforskning og vi vil nå gi dem alt vi har av opplysninger og våre tanker om hva som kan ha skjedd.