Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling på gbnr. 235/11 ved Kneppeskjær øst i Oslo kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Oslo Havn KF avslag etter forurensningsloven til mudring, utfylling og sprengning i forbindelse med planlagt oppgradering av Kneppeskjær øst i Oslofjorden i Oslo kommune.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 08.09.2023

Avslaget er gitt i forbindelse med at Oslo Havn KS søkte om å oppgradere Kneppeskjær øst som følge av dårlig teknisk tilstand på eksisterende konstruksjoner. Det var søkt om å mudre en utdyping i sjøen for å øke seilingsdypet utenfor kaien. Det var søkt om å mudre 31 300 m3 ± 4 200 m3. sprenge 8 500 m3 fast fjell i indre deler av havnebassenget, samt å fylle ut 12 200 m3 ± 1 220 m3 masser.

Oslo kommune ved plan- og bygningsetaten har i vedtak av 18.08.2023 gitt avslag på Oslo Havn KF sin søknad om dispensasjon fra plan- og bygningsloven § 1-8. Tiltaket er i strid med plan- og bygningsloven § 1-8, og dispensasjon kunne ikke gis grunnet registrerte verdifulle naturtyper som bløtbunnsområder og ålegrasforekomster i strandsonen, samt at området huser hummer og ligger innenfor torskens gyteområde. Avslaget ble også begrunnet i at avklaring av arealbruk i strandsonen skal skje gjennom planlegging, og ikke gjennom enkeltvise dispensasjoner.

Statsforvalteren avslo derfor søknaden om mudring, sprengning og utfylling ved Kneppeskjær øst, siden tiltaket er i strid med endelige planer etter plan- og bygningsloven og Oslo kommune ved plan- og bygningsetaten ikke har gitt samtykke til tiltaket.

Klageadgang

Vedtaket, herunder plasseringen i gebyrklasse, kan påklages til Miljødirektoratet av sakens parter eller andre med rettslig klageinteresse innen tre uker fra underretning om vedtak er kommet fram, eller fra vedkommende fikk eller burde skaffet seg kjennskap til vedtaket, jf. forvaltningsloven §§ 28 og 29. En eventuell klage skal angi hva det klages over og den eller de endringer som ønskes, jf. 32. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes. Klagen skal sendes til Statsforvalteren.

En eventuell klage fører ikke automatisk til at gjennomføringen av vedtaket utsettes. Statsforvalteren eller Miljødirektoratet kan etter anmodning eller av eget tiltak beslutte at vedtaket ikke skal gjennomføres før klagefristen er ute eller klagen er avgjort. Avgjørelsen av spørsmålet om gjennomføring kan ikke påklages. Ved klage på valg av gebyrsats skal tilsendt faktura betales til fristen. Miljødirektoratet vil refundere eventuelt overskytende beløp dersom klagen imøtekommes.