Avslag på søknad om flytting av forurensede TBM-masser og varsel om pålegg om tiltak på Åsland i Oslo kommune - Follobanen
Statsforvalteren har avslått søknad fra Bane NOR om flytting av forurensede TBM-masser på Åsland anleggsområde i Oslo kommune. Det varsles også pålegg om utarbeidelse av tiltaksplan for å redusere den pågående forurensningen på anleggsområdet, samt pålegg om innsending av dokumentasjon rundt disponering av masser.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Anleggsområdet på Åsland har vært benyttet siden 2014 som riggområde for Bane NOR i forbindelse med utbygging av Follobanen. Anleggsområdet har vært adkomst- og riggområde for tunnelboremaskiner, for produksjon av tunnelelement, riggområde for maskiner og utstyr, bo- og kontorrigger, samt deponiområde for masser fra tunneldrivingen. På Åsland er det lagt ca. 3 000 000 m3 masser fra drivingen av tunnelen til Follobanen.
I forbindelse med rensing av tunneldrivevann ble det i anleggsgjennomføringen tilsatt jernsulfat for å redusere utslipp av seksverdig krom. Ved gjenbruk av renset tunneldrivevann i tunneldrivingen ble massene mettet på sulfat. Dette har ført til en syredannende reaksjon i massene som har gjort at uran har blitt frigjort. TBM-massene som ligger i fyllingen på Åsland har derfor en avrenning av både sulfat og uran til grunnen. Dette har pågått over flere år og det har vært en oppfatning av at problemet var midlertidig, men det har vist seg at avrenningen er mer langvarig enn først antatt. Hvorvidt avrenningen av sulfat og uran i TBM-masser vil være problematisk med tanke på fremtidig bruk av området er per dags dato uklart.
I forbindelse med tilbakeføringen av riggområde på Åsland har Bane NOR søkt om tillatelse til flytting av TBM-masser som er mellomlagret på området. Hovedformålet med tilbakeføringen av området er å legge til rette for etterbruk av området som friluftsområde frem til en eventuell utbygging vil være mulig i henhold til områderegulering for Gjersrud – Stensrud. Totalt søkes det om å flytte på 750 000 m3 masser.
Statsforvalteren kan ikke se at tiltaket er i tråd med gjeldene reguleringsplan for området. I henhold til planbestemmelse 12.7.7 i områdereguleringen skal disponeringen av permanente masser tilrettelegge for at arealbruken som er fastsatt i planen kan gjennomføres og at kvaliteten på fremtidig byggegrunn ikke blir dårligere enn den ville vært uten disponering. Før Statsforvalteren kan behandle søknaden om tiltak i forurenset grunn etter forurensningsloven § 11, må Bane NOR avklare med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune om tiltaket er i tråd med gjeldene reguleringsplan- og bestemmelser. Statsforvalteren avslår derfor søknaden om terrenginngrep på Åsland.
Det er plassert til sammen 3 000 000 m3 masser på Åsland. Dette er et pågående forurensende utslipp fra fyllingen og brudd med tillatelsen etter forurensningsloven. Vi mener derfor at det er viktig at det gjøres tiltak for å redusere den nåværende avrenningen fra fyllingen. Statsforvalteren varsler derfor pålegg om at Bane NOR må utarbeide en tiltaksplan med tiltak for å redusere forurensningen som pågår på Åsland. Statsforvalteren har også kjennskap til at masser fra Åsland har blitt levert til andre aktører for nyttiggjøring. Vi ber derfor om dokumentasjon på hvilke lokaliteter / anlegg som har mottatt masser og hvor det kan være fare for avrenning av sulfat og uran. Dokumentasjonen må inneholde en beskrivelse av hvor store mengder masser som er levert, hvem som har mottatt massene, samt hvor massene er disponert.
Tiltaksplan med tiltak for å redusere forurensning på Åsland, samt dokumentasjon knyttet til disponering av masser skal sendes til Statsforvalteren innen 15.12.2023.
For Statsforvalterens vurdering vises det til avslaget og pålegget som er lagt i menyen til høyre.
Klageadgang
Vedtaket om avslag kan påklages av partene eller andre med rettslig klageinteresse til Miljødirektoratet, jf. forvaltningsloven §§ 28 og 29. Klagefristen settes til 02.12.2023.
En eventuell klage skal fremsettes for Statsforvalteren i Oslo og Viken. Klagen skal angi hva det klages over, og den eller de endringer som ønskes. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes, jf. forvaltningsloven § 32. En eventuell klage skal gis skriftlig og sendes per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eventuelt post til postboks 325, 1502 Moss.
Vi ber om at eventuelle klager merkes med referanse 2019/2814.