Matglede - en bevisstgjøring
Lokale matgledekorps skal sette mat- og måltidsglede på agendaen. De må også sørge for et samarbeid og en forankring i institusjonen. Når vi spurte kampanjedeltagerne om hva matglede er for dem, fikk vi dette svaret.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Resultatet gjør oss optimistiske og vi har tro på at dette blir en inspirerende reise sammen med institusjonene som deltar i matgledekampanjen.
Lokalt matgledekorps
Vi oppfordrer alle til å forankre arbeidet tverrfaglig og finne en arbeidsform som passer. På den måten kan matgledekampanjen bidra til en varig holdningsendring. Det er avgjørende at noen har ansvar for arbeidet. Et lokalt matgledekorps kan være løsningen. Men mat- og måltidsglede kan også tas inn som tema i allerede etablerte grupper som for eksempel ernæringsnettverk, kostteam og matverter.
Når Matgledekorpset snakker om mat- og måltidsglede, siktes det til den generelle holdningen til hva og hvordan en gjør måltidet til dagens høydepunkt. De fylkesvise Matgledekorpsene har siden 2018 gjort seg mange erfaringer, og ofte er det små grep som gir størst effekt.
Dette handler i størst grad om å være bevisst. Bruk tid på å forankre dette, men begynn gjerne med enkle og små grep med en gang.
Hva kan du gjøre for å gi pasientene økt matglede - nå?
Her ser du noen av punktene som deltagerne i Matgledekampanjens første webinar svarte:
- Være bevisst tilstedeværelsen vår rundt bordet
- Kartlegge hva de liker og ikke
- Rydde vekk medisiner og epikriser fra spisebordet, så bruker kan sitte der i stedet for foroverlent over stuebordet
- La dem forsyne seg selv, lage det koselig og hyggelig rundt måltider, dekke og pynte bordet
- Gjøre det koselig rundt matbordet, rolig omgivelser
- Pent dekket bord
- Spis sammen med beboerne og bidra med hyggelig samtale rundt bordet
- Ta oss god tid og være tilstede
- Fokus på måltidet, ikke hva vi har igjen av andre oppgaver.
- Skape hyggelig stemning rundt bordet
- Fjern alle uroelement og sørg for at de som sitter sammen trives med hverandre.
- Lufte før måltidet.
- Gi de god mat som de kjenner.
- Hyggelig borddekking
- Se helheten - Sosiale
- Være imøtekommende, lytte til pasienten og vise han at meningen hans er viktig
- Rolige omgivelser, hvordan maten blir servert, blide ansatte som er interesserte i mat
Dette er et utvalg av svarene. Slik Matgledekorpset ser det, er ingen av disse punktene kostnadskrevende eller særlig tidkrevende. Matgledekorpset mener at det å gjøre måltidet til et høydepunkt ofte handler om bevisstgjøring.
Se opptak fra Matgledekampanjen
Matgledekampanjen ble gjennomført høsten 2022, og opptakene fra de fem webinarene er tilgjengelig på denne kampanjesiden.
Kontaktpersonar
-
Anita Panman
Tlf: 32 26 67 28 -
Ida Marie Strekerud
Tlf: 69 24 75 06 / 95 00 42 16