Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket
Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) kan gis til gårdbrukere som gjør en innsats ut over det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift.
SMIL er en forkortelse for Spesielle miljøtiltak i jordbruket.
Formålet med disse midlene er å ivareta natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapene i jordbruket. Samt redusere forurensingen fra jordbruket, ut over det som blir forventet gjennom vanlig jordbruksdrift. Et viktig mål med ordningen er å få til en mer målrettet innsats med utgangspunkt i lokale behov, utfordringer og malsettinger.
Statsforvalteren fordeler SMIL-midlene til kommunene med grunnlag i kriterier angitt i Regionalt miljøprogram (RMP).
SMIL-midlene skal gå til miljøtiltak utover det som forventes av vanlig jordbruksdrift. Formålet med ordningen er å redusere forurensingen fra jordbruket og ivareta natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapene. SMIL bidrar til å fremme landbrukets miljøinnsats med utgangspunkt i lokale behov, utfordringer og målsettinger.
Søkere kan være foretak som er berettiget produksjonstilskudd og eiere av landbrukseiendom hvor det foregår tilskuddsberettiget produksjon.
Lokale prioriteringer – lokale strategier
Regionalt miljøprogram for Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold ble revidert i 2023 og gjelder for perioden 2023-2026 (forlenget til å gjelde ut 2027 ref. jordbruksoppgjøret 2024). Vi fordeler SMIL-midlene til kommunene med grunnlag i kriterier angitt i Regionalt miljøprogram (RMP).
Kommunen utarbeider egne tiltaksstrategier hvor de prioriterer miljøtiltak som er best egnet i sin kommune.
Tiltaksstrategier i Oslo og Viken
Lurer du på hvilke prioriteringer som gjelder i din kommune? Vi har laget en kartapplikasjon der du kan hente frem og se på SMIL-tiltaksstrategier for kommunene i Oslo og Viken. Kartapplikasjonen finner du på undersiden vår Kart.
Elektronisk søknad
Søknader skal sendes inn digitalt med innlogging via ID-Porten i Altinn.
Kontaktpersonar
-
Janne Fossum
Tlf: 32 26 69 12 / 97 08 28 55 -
Marit Surlien Hoen
Tlf: 32 26 67 16