Viktig endring i RMP-tiltaket soner for pollinerende insekter

Blomster i kanten mellom vei og åker.
Sone for pollinerende insekter. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Blodkløver har fått endret risikovurdering fra lav risiko (LO) til potensielt høy risiko (PH) i Artsdatabankens fremmedartliste. 

Publisert 25.03.2024

Ett av tiltakene i forskrift om regionale miljøtilskudd er «soner for pollinerende insekter». Gjennomføring av tilskuddet skal bedre livsbetingelsene for ville pollinatorer i jordbrukslandskapet. Tilskuddet skal kompensere søker for kostnader ved frøblandinger, bortfall av høstbar avling og arbeidet med å så og skjøtte sonene. 

Generell dispensasjon fra kravet i 2024 

Blodkløver er vurdert til å ha potensielt høy økologisk risiko for naturmangfoldet. Det innebærer at pollinatorsoner som sås eller suppleres med frø i 2024 der frøblandingen inneholder blodkløver, ikke oppfyller vilkårene for tilskudd til soner for pollinerende insekter.

Det er for 2024 likevel gitt en generell dispensasjon fra kravet om å ikke benytte arten blodkløver (Trifolium incarnatum) med potensiell høy risiko for tiltaket Soner for pollinerende insekter. Det innebærer at du i 2024 kan bruke blandinger som inneholder blodkløver når du sår pollinatorstripe og få RMP-tilskudd til det.  

Ikke tilbakevirkende kraft 

Flerårige soner som ble etablert i 2023 eller tidligere, og som inneholder blodkløver kan gis tilskudd fram til sonen reetableres eller fornyes. 

 

Les mer om regionale miljøtilskudd på temasiden vår.

 


Hvorfor pollinatorsone? 

Soner for pollinerende insekter bidrar til å gi bier og andre insekter flere leveområder. 

Semi-naturlig engvegetasjon og naturlige markblomster (regionale frøblandinger) fremmer et større artsmangfold enn nyetablerte og ofte kortvarige soner. Nye soner kan ha en viktig funksjon som matfat for noen arter og som spredningskorridor i områder med store åkrer og få landskapsstrukturer. Bakgrunnen er artenes behov for spredningskorridorer i et nettverk av ulike sammenflettede habitater for å oppnå naturlig populasjonsdynamikk og overleve over tid i landskapet. For insektene er spesielt avstanden mellom bol- og overvintringsplasser og matfat i ulike habitater av stor betydning for insektene. Her vil soner for pollinerende insekter være viktige. For mange arter, som de viktige solitære biene, er det viktig med kort avstand, dvs. 100 til 200 meter, fra matfat til bol- og overvintringsplasser. Sandholdig jord, tuer med tørt gras og musereir er områder som benytte av mange viktige pollinatorer og andre nytteinsekter. 

Tap av leveområder og manglende sammenheng mellom leveområder har ført til en reduksjon av pollinerende insekter, både i antall individer og i antall arter. 

Gjennom ordningen regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP) kan man få tilskudd til etablering og skjøtsel av soner for pollinerende insekter. RMP-tiltaket skal bidra til at det blir flere og mer sammenhengende områder hvor pollinerende insekter kan leve. Fra 2023 er tiltaket endret slik at det kan gis tilskudd også for skjøtsel av arealer tilgrensende til dyrk mark (gjelder rydding i kantsoner, ikke tilsåing). Det er også mulig å søke et økt tilskudd der en bruker en regional frøblanding på tilsåing av stripe i kanten innenfor dyrket mark. 

Referanse: Norsk landbruksrådgiving Østlandet – Biologisk mangfold, 2. desember 2021 (oppdatert 5. november 2023)